Jonge Brugse moeder sterft na overdosis fentanyl: drugsvrienden krijgen tot twee jaar cel

© gf
Redactie KW

Twee mannen en een vrouw zijn in de Brugse rechtbank veroordeeld voor de drugsdood van een jonge moeder. De Brugse vrouw stierf aan de gevolgen van een overdosis fentanyl. De rechter legde tot twee jaar cel op.

Op 21 mei vorig jaar snelden de hulpdiensten naar een appartement in de Balsemboomstraat in Brugge. De 24-jarige L.F. had er een hartstilstand gekregen en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Acht dagen later verwittigde het ziekenhuis het parket omdat de artsen vermoedden dat de hartstilstand veroorzaakt was door een overdosis fentanyl, een krachtige pijnstiller die vele malen sterker is dan morfine. Die overdosis kostte de jonge moeder op 12 juni uiteindelijk ook het leven.

Vervalst doktersvoorschrift

Onderzoek wees uit dat de bewoners van het appartement, B.V. (30) en D.V. (34), op de dag van de feiten slachtoffer L.F. en haar vriend K.V. (35) waren tegengekomen op straat. Ze hadden het dakloze koppel in huis genomen en besloten om samen fentanyl te gebruiken. Met een vervalst doktersvoorschrift waren de mannen, D.V. en K.V., bij de apotheker om fentanylpleisters geweest. Daarna hadden B.V. en D.V. de gel van de pleisters geschraapt om de dampen vervolgens samen met hun partners in te ademen. “Het slachtoffer had al flink wat bier gedronken en verloor meteen het bewustzijn”, verduidelijkte de procureur. “Rond 22 uur verwittigden de beklaagden de hulpdiensten en met de hulp van de telefonist werd de reanimatie opgestart.”

Risico-aanvaarding

De drie beklaagden gaven tijdens het proces hun aandeel in de feiten toe en drongen aan op een voorwaardelijke celstraf. Advocaat Kris Vincke legde evenwel een deel van de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer. “Bij het innemen van dergelijke drugs is er altijd een bepaalde mate van risico-aanvaarding”, stelde hij. B.V. en haar vriend D.V. kregen maandag respectievelijk achttien maanden voorwaardelijke en twee jaar effectieve celstraf opgelegd. Ook de vriend van het slachtoffer kreeg twee jaar effectief.

Het dochtertje van het slachtoffer wordt nu opgevangen door haar grootmoeder, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak en een schadevergoeding van 1.220 euro kreeg toegekend. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.