Jong VLD Brugge: “positieve discriminatie zoals voorgesteld door burgemeester is stap te ver”

De jongerenafdeling van de Brugse liberalen is niet akkoord met het pleidooi van Dirk De fauw voor positieve discriminatie bij de aanwerving van stadspersoneel. De Brugse burgemeester liet vorige week verstaan dat hij voorstander is van het model van Stad Gent, waar bij gelijke score een persoon met migratieachtergrond de voorkeur krijgt.

Burgemeester Dirk De fauw.© Belga
Burgemeester Dirk De fauw.© Belga

Tijdens de vraagstelling bij een persconferentie over Stad Brugge die zich aansluit bij de European Coalition of Cities Against Racism liet burgemeester Dirk De fauw vorige week weten dat hij voorstander is om op termijn ook gebruik te maken van positieve discriminatie in het aanwervingsbeleid voor het stadspersoneel.

Daarnaar gevraagd zei hij inderdaad voorstander te zijn van het model dat bij Stad Gent wordt gehanteerd: als er twee personen zijn met een gelijke score waarbij één van de betrokkenen een migratieachtergrond heeft gaat de betrekking naar deze laatste.

Te blank

“Onze administratie is veel te blank, met nog geen twee procent mensen met een migratieachtergrond”, zei De fauw. “Als we een inhaalbeweging willen maken zullen we ook in die richting moeten gaan denken.” De uitspraak viel niet overal in goede aarde. Alleszins niet bij Jong VLD Brugge.

“Wij vinden de positieve discriminatie die Dirk De fauw overweegt binnen Stad Brugge een stap te ver. Dit is niet de oplossing om het personeel bij Stad Brugge diverser te maken”, zegt voorzitter Lenny Verrecas namens Jong VLD Brugge. “Positieve discriminatie is ook discriminatie. Ook wij vinden het een goede zaak om te streven naar meer diversiteit, maar mensen moeten aangeworven worden op basis van hun vaardigheden en talenten, niet hun identiteit. Ervaring, opleiding en mentaliteit zijn betere selectiecriteria dan religie, geaardheid, afkomst of uiterlijk.”

Anonieme CV’s

Volgens Jong VLD Brugge zijn er andere en betere mogelijkheden om het personeelsbestand van Stad Brugge diverser te maken. Hierbij denken de jonge liberalen onder meer aan specifieke opleidingen voor rekruteerders en een anoniemere CV’s, bijvoorbeeld zonder naam.

“De Europese Coalitie van Steden tegen Racisme, waar Brugge nu dus ook toe behoort, is een positief initiatief waar wij volledig achter staan. Maar discriminatie, onder welke vorm dan ook, is voor ons echter een brug te ver”, besluit Lenny Verrecas van Jong VLD Brugge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.