Jong koppel koopt Geluwse manege De Cloche

Manege De Cloche op de Voorhoek is verkocht. De vorige eigenaar Eddy Staessen is bijna een jaar geleden overleden. De nieuwe eigenaars zijn Niels Mollen (25) en zijn vriendin Kim Debosschere (24). De Cloche trekt voor de lessen paardrijden een publiek uit een ruime regio aan. “We hadden eind vorig jaar net geen 200 leden”, aldus Niels.

Niels Mollen en vriendin Kim Debosschere redden De Cloche van de ondergang. © MV

De Cloche bestaat al sinds 1996. Stichter Eddy Staessen (64) overleed in mei vorig jaar, na jaren vechten tegen een slepende ziekte. Naast een oude boerderij liet hij destijds een loods bouwen en begon er als hobby met een paardenmanege. Vijf jaar later werd een vzw gesticht en huurde men de accommodatie van de eigenaar.

Ik hielp hier mee, samen met mijn moeder Patricia“, zegt Niels Mollen. “Vier tot vijf jaar geleden zagen de mensen van vzw De Cloche het niet meer zitten. Sommigen waren ook verhuisd, ver weg van Geluwe. Ik verkocht in een winkel in de Ieperstraat in Geluwe kip aan ‘t spit en nam De Cloche over als eenmanszaak. Ik huurde aan de eigenaar. Als huurder hadden we na het overlijden van de eigenaar het voorkooprecht. Er volgde een schatting van de waarde van de hele site en ik deed een bod.We hadden nooit gedacht dit te kunnen kopen. Was het niet van ons bod, dan was het hier anders gedaan. Er waren al landbouwers in de buurt geïnteresseerd om de weiden te kopen.”

Terras

Niels blijft voltijds werken bij Alpro in Wevelgem. De winkel in de Ieperstraat is echter verkocht. Zijn vriendin Kim werkt in een kinderdagverblijf. Vroeger voltijds nu halftijds. “We willen De Cloche nog beter uitbaten en wonen hier nu“, zegt Niels. “Er werd een terras aangelegd en dat lokt ook fietsers en wandelaars. De weiden krijgen een nieuwe omheining en in juni wordt de binnenpiste heraangelegd.”

“Binnen enkele jaren hopen we een tweede loods te bouwen”

De twee twintigers gaan er alvast voor. “Het is natuurlijk een risico maar anderzijds is het hier niet vanaf nul beginnen“, zegt Niels die afkomstig is uit Menen. “Het vergt veel werk en het is niet te onderschatten. We beschikken over een vijftal vaste lesgevers. Ik geef ook les.”

Boxen volzet

“Ons publiek dat lessen volgt, is heel divers. Van kleuters tot zestigers. Neen, duur is het allemaal niet: leden betalen per lesbeurt met een manegepaard 12,50 euro. We hebben leden uit Geluwe en de omliggende gemeenten Wervik, Dadizele, Menen en Zonnebeke. Kinderen zijn voor ons een dankbaar publiek. Ook ouders en grootouders komen kijken en dat is goed voor de cafetaria en via de expresweg N58 zijn we bovendien vlot bereikbaar.

We beschikken over 35 boxen. Een 15-tal paarden is van eigenaars. Alles is echter volzet, er is een wachtlijst. Binnen enkele jaren hopen we een tweede loods te bouwen en over meer boxen te beschikken.” Naast lessen zijn er soms ook wandelingen uitgestippeld. Men doet er ook aan aan- en verkoop van paarden. In De Cloche vinden voorts ook sportkampen plaats. Ook communiefeesten en verjaardagen zijn er mogelijk. De Cloche is gesloten op maandag. Een website is er niet. Wel een pagina op Facebook.

(Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.