Jong koppel hoopt dat kermissen snel weer toegelaten worden: “Het water staat ons aan de lippen”

Aïcha Esprit en Miguel Claeyssens hopen snel weer aan de slag te kunnen gaan. © BRU
Redactie KW

De twee kermismolens van Miguel Claeyssens (26) en Aïcha Esprit (20) staan er reeds meerdere weken werkloos bij in hun loods gezien alle kermissen die ze zouden aandoen werden geannuleerd. Voor het jonge koppel alvast een flinke financiële tegenvaller gezien Miguel enkele maanden terug nog al zijn spaarcenten investeerde in de restauratie van een van hun twee kindermolens.

Een sector waar nauwelijks wordt over gesproken als het over de coronacrisis gaat, is die van de foorkramers hoewel ook deze groep zelfstandigen zwaar wordt getroffen. Door het annuleren van alle kermissen zien ze al weken geen cent meer binnenkomen.

In tegenstelling tot markten, is er tot op heden nog geen enkele regeling getroffen door de Veiligheidsraad voor kermissen, waardoor het voor kermisuitbaters nog steeds koffiedik kijken is wanneer zij opnieuw aan de slag zullen kunnen.

Dure restauratie

“Begin maart was de laatste kermis waar een van onze molens stond opgesteld”, vertelt Miguel die de zoon is van Alain Claeyssens en Nancy Lainez en reeds de vijfde generatie is binnen zijn familie die koos voor het beroep. “Toen reeds kwam er heel wat minder volk opdagen door het coronavirus, waardoor we met onze molen al heel wat minder inkomsten genereerden. Sinds de lockdownmaatregelen van kracht zijn, staan onze twee kindermolens echter stil. Eind vorig jaar onderging onze oudste molen nog een volledige restauratie waar een stevig prijskaartje aan vast hing. Ik betaalde het met mijn spaarcenten.”

Vaste kosten lopen door

Miguel had zich het foorseizoen 2020 alvast totaal anders voorgesteld. “We zijn het seizoen gestart met 0 euro op onze rekening aangezien we al onze centen hadden geïnvesteerd in de restauratie van één van onze twee molens”, gaat Miguel verder. “Na twee keer onze molen te hebben opgezet werden alle kermissen geannuleerd. Het water staat ons aan de lippen, want kosten zoals huur van onze loods waar onze attracties staan en de diverse verplichte verzekeringen moeten gewoon verder betaald worden. In tegenstelling tot mijn ouders, werd ons geen steun van de overheid toegekend, gezien ik de afgelopen periode in het weekend ging werken om mijn gezin verder te kunnen onderhouden. Ik hoop dat we snel duidelijkheid krijgen van de Veiligheidsraad wanneer er weer kermissen kunnen georganiseerd worden zodat we ons jaar toch nog een beetje goed kunnen maken. Maar ik vrees dat ik onze molen waar normaal gezien 54 kinderen per rit op kunnen, door de maatregelen zal moeten reduceren tot een molen waar maximum vier kinderen plaats kunnen op nemen per draaibeurt. Dat zou verlieslatend zijn en dus geen optie.” (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier