Jong koppel hanteert ‘social distancing’ van… 220 kilometer

Noortje Desplenter en Jimmy: liefde in tijden van corona. © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

We moeten al een maand in ons kot blijven en bijgevolg de fysieke sociale contacten zoveel mogelijk mijden. Voor koppels is dat niet altijd even evident, zeker niet als je meer dan 200 kilometer van elkaar verwijderd bent, zoals Noortje Desplenter en haar vriend Jimmy die in Lanaken woont.

Het koppel is intussen 2,5 jaar samen. “Normaal gezien zien we elkaar elke week. Nu heb ik hem al vier weken niet meer gezien en het zal waarschijnlijk nog een maand duren”, opent Noortje. “Voorlopig valt het mee. Gemakkelijk is het niet, maar we kunnen elke dag skypen of we schrijven eens een brief. Vorig weekend was het mijn verjaardag en dan stuurde hij me een pakketje en een kaartje. Het is leuk dat we dat nog kunnen doen ter vervanging. We trekken dus ons plan, maar leuk is anders natuurlijk.”

Enkel nog noodzakelijke verplaatsingen

“Als we elkaar wekelijks kunnen zien, bellen of skypen we niet dagelijks. Maar nu is dat echt wel elke dag het geval. De laatste keer dat we elkaar zagen was de maandag voor de lockdown. Toen gingen we er nog vanuit dat we elkaar de week erna wel opnieuw zouden zien, maar dat het toch wat moeilijker zou worden. Daarna werden de maatregelen strenger en mochten er enkel nog noodzakelijke verplaatsingen worden gedaan. Toen beseften we dat het nog lang zou kunnen duren.”

“Ik hoop natuurlijk dat de maatregelen straks soepeler worden, zodat je opnieuw mensen kan bezoeken. Mocht hij dichter wonen, zouden we eens een fietstocht kunnen doen waarbij we afstand houden, maar ik kan niet zomaar naar Limburg fietsen.” (lacht)

Oefenen voor later

“Ik studeer vroedkunde. Ik besef dus ook hoe belangrijk de maatregelen allemaal zijn. Het is ook van groot belang dat we ze goed opvolgen, zodat het snel gedaan kan zijn”, vervolgt de Lichterveldse die intussen samen met haar vriend al heel wat plant voor na de lockdown.

“We waren van plan om op reis te gaan deze zomer. Dat zal waarschijnlijk niet kunnen, maar we zijn al veel uitstapjes in eigen land aan het plannen. We zullen zeker weten wat gedaan. Normaal had ik nu stage, maar die is natuurlijk weggevallen, maar ik heb verder genoeg werk en zelfstudie voor school.”

Mijn vriend is militair en intussen kunnen we in deze lockdown oefenen voor later als hij op missie moet. Dit kan een leermoment zijn om te zien of we het aankunnen als hij later weg moet. Dan hebben we dit al eens gehad”, besluit Noortje met een knipoog. (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier