Jong culinair talent en gepassioneerd wijnbouwer: een match made in heaven voor nieuwe gastronomische parel in Oostduinkerke

Luc Thienpont en Elsje Putteman in hun gloednieuwe brasserie. © foto MVP
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In nog geen 5 maanden tijd onderging het oerklassieke Florishof in Oostduinkerke een indrukwekkende metamorfose.

Culinaire fijnproevers hadden de openingsdag met stip in hun agenda genoteerd om de culinaire creaties van chef Andreas Thelander te proeven bij een glas van de wijnenselectie van wijnbouwer Luc Thienpont in het stijlvolle interieur waarop zijn partner Elsje Putteman haar persoonlijke stempel heeft gedrukt. De fonkelnieuwe Brasserie Keukenhof straalt de passie uit van het stel dat van deze knappe realisatie hun levenswerk wil maken.

Luc en Elsje waren vroeger kind aan huis als vaste klanten in het Florishof… “Eigenlijk waren we al lang verliefd op dit pand”, vertelt Luc. “Toen de vorige uitbaters niet ingingen op het voorstel van eigenaar Jan Florizoone om het pand te kopen, zagen wij onze kans schoon. Wij zagen direct het potentieel: de ruime parking, een terras vooraan en achteraan… Elsje en ik zijn ervoor gegaan, we hebben er onze ziel in gelegd! Daarvoor gingen we in zee met architect Simon de Burbure, die direct op dezelfde golflengte zat als Elsje. We krijgen al vanaf de eerste dag lovende reacties! We kozen doelbewust voor een brasseriestijl, maar wel met luxueuze en natuurlijke materialen en warme kleuren. We hebben de hele site grondig onderhanden genomen en volledig gerenoveerd, maar met respect voor de traditionele architectuur van het oorspronkelijke pand. Zo hebben we het kapelletje achteraan ingericht als wijnkelder… Maar in een moderne horecazaak zijn er ook moderne ingrepen nodig. Het vroegere museum van het Florishof is verbouwd en maakt deel uit van het restaurant, maar kan ook afgescheiden worden als privézaal. Blikvangers voor de gasten bij het binnenkomen zijn onze twee wijnkasten, die ik zelf heb ontworpen…” Luc is een telg van de Thienpont-wijnmakersdynastie met domeinen in de Bordeauxregio. Hij heeft trouwens 35 jaar in Frankrijk gewoond en heeft alweer nieuwe toekomstplannen met zijn wijnen. “Drie jaar geleden heb ik een wijndomein gekocht, en volgend jaar hoop ik mijn eerste oogst in onze zaak te presenteren. Ook nu al bieden we een select kransje van eigen wijnen, rijkelijk aangevuld met een selectie andere wijnen. Geen lukraak gekozen flessen, maar stuk voor stuk topwijnen met een verhaal, voor ieders smaak en in elke prijscategorie.”

Carte blanche

Luc en Elsje roeren niet zelf in de potten, maar hebben het volste vertrouwen in hun keukenteam. “Onze jonge chef is Andreas Thelander (28), een ongebreideld creatief en avontuurlijk talent met Zweedse roots. We geven hem graag carte blanche. Hij heeft alle kneepjes van de Franse keuken onder de knie, maar als globetrotter laat hij zich graag exotisch inspireren. Zo geeft hij elk gerecht een aparte, persoonlijke en hedendaagse twist. We laten hem zelf kiezen met welke leveranciers hij wil samenwerken. We willen alleen dat hij de beste ingrediënten gebruikt, en dat hij onze gasten altijd blijft verrassen. We hechten ook heel veel belang aan dagverse, biologische producten, bij voorkeur van lokale producenten en aan ‘diervriendelijkheid’. De kreeften uit ons homarium worden daarom in een speciaal apparaat met een elektroshock gedood. Wij zijn de eersten die dit toestel uit Engeland hebben ingevoerd. De kreeften worden ondergedompeld in een waterbad en ondervinden geen stress. Als maître-patissier laten we Matthijs Hillewaere zijn gangen gaan. Zijn kleurrijke bordjes zijn echte schilderijtjes! Ons keukenteam bestaat trouwens uit enkele vrienden die elkaar stimuleren en inspireren… We zijn gestart met een vaste kaart, maar zullen in de toekomst met suggesties en thema’s werken, en uiteraard ook met seizoensproducten. Op weekdagen serveren we ‘s middags tussen 12.00u en 14.00u een uitgebreide of snelle lunch en elke namiddag verleiden we onze gasten met creatieve tapasgerechtjes of een van de huisgemaakte dessertjes van Matthijs. Van 18.00u tot 21.00u kan er uitgebreid getafeld worden. Voor een aparte ‘outdoor cooking’-belevenis hebben we ook een ofyr in onze tuin gezet: op de kegelvormige vuurschaal is een grote ronde bakplaat geïnstalleerd waarop een groot aantal gasten tegelijk zelf kan bakken.”

Brasserie Keukenhof is doorlopend open vanaf 12 uur… tot na de avondkoffie. Woensdag en donderdag worden de vaste sluitingsdagen. Koksijdesteenweg 24, Oostduinkerke – tel. 058 59 58 58

(MVP/ foto’s MVP)

Luc en Elsje in de tuin bij hun ofyr.
Luc en Elsje in de tuin bij hun ofyr.© foto MVP

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier