Jong CD&V vraagt stad Harelbeke om veilige studieplaatsen in te richten

Thomas Buys en Laurence Byttebier.©LUDO-OSTIJN Ludo Ostijn
Thomas Buys en Laurence Byttebier.©LUDO-OSTIJN Ludo Ostijn
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Na het nationale overlegcomité werd duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. Jong CD&V Harelbeke roept het stadsbestuur op om ook studie- en examenruimtes te voorzien.

“Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden. Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten, maar ook voor het mentale welzijn van de studenten”, stellen Jong CD&V Harelbeke en Vlaams parlementslid voor CD&V Brecht Warnez. De lokale studieruimtes zijn een oplossing voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan. Dat vindt ook Brecht Warnez die de vraag op de politieke agenda bracht. “ De afgelopen weken sprak ik met meer dan honderd studenten. De meest gestelde vraag was die naar studieruimtes. We willen vermijden dat straks alle studenten opnieuw naar de studentensteden trekken. Daarom hebben we gevraagd aan het overlegcomité om dit opnieuw toe te staan”, klinkt het. “Het massale gebruik van studieruimtes vorig semester toont aan dat ze nodig zijn. Veel studenten zitten al weken tussen dezelfde vier muren. Voor hen is studeren in groep niet zomaar een leuke bonus, maar zal dit het verloop bepalen van de aankomende examenperiode.”

Voldoende afstand

Volgens Laurens Byttebier, voorzitter van Jong CD&V Harelbeke, moet het samen studeren veilig gebeuren. “Dat kan perfect. Zo moet er bijvoorbeeld voldoende afstand tussen de studieplekken, een reservatiesysteem en voldoende ventilatie zijn. De gezamenlijke studieplaatsen kan in de gemeente op verschillende plaatsen gebeuren. We denken daarbij aan ’t Sas, waar jaarlijks studieplekken ingericht worden, maar ook aan de lokalen in cultureel centrum Het Spoor. Daar staan er sinds de strenge coronaregels veel zalen leeg: zalen die perfect als studieplek gebruikt kunnen worden. Nu de examens voor de studenten uit het secundair en hoger onderwijs er zitten aan te komen, vragen we niet te wachten maar onmiddellijk van start te gaan.”

De jongeren vragen ook examenruimtes te voorzien voor de meest kwetsbare studenten uit het hoger onderwijs. “Sommige examens zullen online doorgaan. Voor studenten in een moeilijke thuisomgeving betekent dit dat ze vaak niet rustig hun examen kunnen afleggen of geen geschikte internetverbinding hebben. Een gemeentelijke examenruimte kan voor hen een wereld van verschil betekenen”, sluit Laurens af.

“Vanaf maandag 7 december kunnen de studenten terecht in TSAS, dit uiteraard volgens de coronamaatregelen”, aldus burgemeester Alain Top (SP.A).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier