Jong CD&V Kortrijk wil betere toegankelijkheid van speelpleinen

Jong CD&V kaart rolstoeltoegankelijkheid van speelpleinen aan. © AXV
Redactie KW

De jongerenafdeling van CD&V Kortrijk vraagt het stadsbestuur om de speelpleinen in Kortrijk beter toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking.

Sien Vandevelde (23), jongerenkandidate bij CD&V 4.0 voor de gemeenteraadsverkiezingen, bezocht de afgelopen maanden 42 speelpleinen in Kortrijk. “Ik heb die bekeken qua toegankelijkheid van het plein zelf, ondergrond, toegankelijkheid van de speeltoestellen en de mogelijkheid tot kleine aanpassingen”, stelt ze. “Ik hield rekening met kinderen in een rolstoel, al willen we zeker niet de andere kinderen met een beperking vergeten.”

Weisternest

Van de 42 speelpleinen kreeg er eentje een groene code van Jong CD&V. “Dat is ‘t Weisternest in Aalbeke, een voorbeeldproject. Zeven speelpleinen kregen een gele code. Dat wil zeggen dat sdie speelpleinen mits enkele aanpassingen toegankelijk kunnen worden.”

“Het Weisternest in Aalbeke is een voorbeeldproject” – Sien Vandevelde

Dan waren er nog 23 speelpleinen die een oranje code kregen (niet toegankelijk, maar toestellen kunnen rolstoeltoegankelijk worden) en 11 speelpleinen kregen een rode code (niet toegankelijk en geen speeltoestel voor kinderen met een beperking.

Alle resultaten werden gebundeld en die bundel wil Jong CD&V afgeven aan het stadsbestuur. “We geven ook enkele voorstellen mee”, besluit Sien. “Ik denk aan paden tussen de speeltoestellen of een rolstoelvriendelijke ondergrond onder een toegankelijk toestel.”

30.000 euro

Schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A) stelt dat Kortrijk investeert in extra toegankelijkheid waar er vraag is. “Als we vragen krijgen over de toegankelijkheid van een speelplein, dan proberen we die te verbeteren. Ik denk aan speelplein Brechtendaele in Aalbeke. Daar investeerden we in de ondergrond omdat een meisje dat afhankelijk is van een rolstoel daar ook naartoe wil.”

“Je mag ook niet vergeten dat een rolstoelvriendelijk speeltoestel 25.000 tot 30.000 euro kost. Dat is meer dan de kostprijs voor de aanleg van een buurtspeelplein. Bovendien is het aanbod van dergelijke speeltoestellen heel beperkt en willen de verkopers ervan de toestellen niet meer installeren.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier