Jong artistiek talent Aukje Goethals tovert virtuoos stripfiguren tot leven

Aukje Goethals bij één van haar animatiefiguren die ze voor de uitgestelde tentoonstelling in Jonkhove selecteerde. © HV
Redactie KW

Zo vader, zo dochter. Aukje Goethals (16) uit Zedelgem is gezegend met de grafische genen van vader Balder. De gelijkenis is treffend: de kleurrijke animatiefiguren die uit haar pen vloeien, ogen net zo fotografisch echt. De tentoonstelling die in de steigers stond, wordt uitgesteld. Haar passie om haar talent te verfijnen, blijft brandend. “Deel uitmaken van een productieteam van animatiefilms of computerspellen, is waar ik nu concreet aan denk, en dan lonkt al vlug het buitenland.”

Ten huize Goethals leunen er altijd wel schetsen en schilderijen tegen de muur, wachtend om te tonen aan de buitenwereld. Zo ook sinds kort de proefdruk van één van Aukjes werken die vanaf 19 november in het Aartrijkse dienstencentrum Jonkhove hadden moeten prijken.

Net toen de affiches voor haar tentoonstelling uit de printer rolden, zette ook Zedelgem door de rode coronacijfers het cultuuraanbod op pauze. Ten vroegste met de volgende lente op de hand, hoopt ze er te kunnen exposeren. Wie twijfelt of het oog dat de affiche siert al dan niet een foto is: ook dat tekende ze moeiteloos levensecht. Ook haar eerste schetsen van stripfiguurtjes of een doodgewone appel tonen al haar gevoel voor het spel van licht en schaduw.

Opbouw in lagen

“Van kleins af aan observeerde ik naast mijn vader, stelde hem gefascineerd de juiste vragen en stond open voor tips over onder meer kleur en verhoudingen. Op mijn beurt geef ik nu al eens suggesties hoe ik zijn schilder- of tekenwerken zou afwerken.” Niet zelden tot verwondering en instemming van leermeester Balder.

Waar vader blijft zweren bij het penseel en schildersdoek, verkiest Aukje jong geleerd digitaal te tekenen op haar tabletscherm. Spelenderwijs pent ze er blindelings vaardig mee, en laat het Ibis-programma toe makkelijk te corrigeren. “Een ander comfort is de opbouw van de tekening in lagen. De hoofdlijnen, het inkleuren en de achtergrond zijn los van elkaar te bekijken en te bewerken”, zo toont ze schijnbaar eenvoudig hoe één van haar animatiefiguren stap voor stap verschijnt.

Uitdaging

Inspiratie voor haar personages, vindt ze in manga-stripverhalen in die typisch Japanse tekenstijl. Ze slaat aan het tekenen terwijl ze tv kijkt of andere tekenaars via het wereldwijde web aan het werk ziet. Het is zowat haar tweede natuur.

“Via sociale media ga ik nu ook al eens de uitdaging aan van buitenlandse tekenaars om mijn versie van hun personages te pennen, waardoor mijn personages in geen tijd aan de andere kant van de wereld geraken. Hoe ik een tekening afwerk, haal ik gaandeweg uit mijn verbeelding”, verklaart ze de fantasierijke details. “De basisschets gaat vlug, over de afwerking ben ik zelden echt tevreden. Het blijft bijschaven tot alle elementen op hun plek vallen, wat voor de nodige onrust zorgt.”

Zo lovend de reacties op haar natuurtalent bewijzen op haar Instagram-pagina ‘aukidraws’, zo nuchter laat ze nog in het midden welke richting ze ermee uit wil. De bacheloropleiding ‘Digital Arts and Entertainment’ van Howest in Kortrijk lijkt haar na haar humanoria op het lijf geschreven. “Deel uitmaken van een productieteam van animatiefilms of computerspellen, is waar ik nu concreet aan denk, en dan lonkt al vlug het buitenland. We tasten af hoe mijn tekenwerk naar waarde geschat zal worden”, droomt ze voorzichtig.

Nieuwe datum

Wie in de grafische branche haar personages ziet, weet het wel: het verzilveren van haar artistieke gave ligt binnen handbereik. Maar eerst uitkijken naar de nieuwe datum die de gemeente zal prikken voor haar expo. Hou www.zedelgem.be/cultuur in de gaten. (Hendrik Verplancke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier