Jong ACV West-Vlaanderen informeert jobstudenten in de hele provincie

Redactie KW

Jong ACV West-Vlaanderen is gestart met een ronde langs jobstudentenhotspots om jobstudenten te informeren over hun rechten. Daarnaast bieden ze hen een antwoord op hun vragen. Het startschot werd vandaag gegeven op de zeedijk in Oostende.

In 2020 krijgen we geen hoogzomerseizoen zoals we dat gewoon zijn. Jobstudenten zijn vaak te weinig geïnformeerd en zitten met veel vragen. En nu zitten die jonge gasten door het coronavirus zelfs met nog meer vragen. Daar wil Jong ACV een antwoord op bieden. “Enerzijds heb je mensen die heel moeilijk aan een job geraken momenteel, want de horeca draait door de beperking aan capaciteit niet op volle toeren. Anderzijds zijn er ook jobstudenten die heel veel worden opgeroepen”, legt Tom Lingier van Jong ACV West-Vlaanderen uit. “We willen de jobstudenten laten weten dat ze bij ons terecht kunnen met al hun vragen, en dat zijn er heel wat. De meest frequente vragen gaan over hoeveel dagen ze nu eigenlijk mogen werken, daar is nog wat onduidelijkheid rond. Mensen stellen ook vragen rond kinderbijslag en de personenbelasting rond studentenwerk.”

ACV helpt niet bij de zoektocht naar werk voor de jobstudenten, daar zijn andere instanties voor. “Voor ons gaat het vooral om sensibiliseren. Al hebben we wel wat zicht op de openstaande vacatures. We spreken vooral de jongeren tussen 16 jaar en 23 jaar. Andere jaren gaan we soms ook wel de winkels binnen waar jobstudenten aan het werk zijn, maar door de situatie rond corona doen we dat dit jaar niet. We merken de laatste jaren ook dat het vast personeel thuis blijft in een systeem van tijdelijke werkloosheid en dat in hun plaats jobstudenten hun taken overnemen. Dat mag niet en de arbeidsinspectie zal daar ook hard op toezien”, aldus Lingier.

Het ACV-gezelschap deelde flyers uit aan de jongeren en deed dat op ruime afstand, met een knijper. “We willen hen tonen dat de afstand bewaard moet blijven, al is dat in bepaalde sectoren zeker niet gemakkelijk. We hopen dat iedereen meewerkt als jobstudenten vragen aan klanten of toeristen om anderhalve meter afstand te bewaren. Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, maar samen komen we er wel”, besluit Tom Lingier.

Het ACV biedt studenten een oplossing voor al hun vragen via de gratis infolijn StudentenArbeid op het nummer 02 244 35 00 of via www.chatmetisa.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten