Jonas Vancanneyt zit volop in de Brexit en derde lockdown

Jonas Vancanneyt werkt momenteel vanuit zijn Londense thuis. Hier is hij actief bij het Rode Kruis in Bihac, Bosnië. (foto CHH)
Jonas Vancanneyt werkt momenteel vanuit zijn Londense thuis. Hier is hij actief bij het Rode Kruis in Bihac, Bosnië. (foto CHH)
Redactie KW

Halfweg oktober verhuisde Jonas Vancanneyt van Marke naar Engeland om er in Londen zijn intrek te nemen bij zijn vriendin en er een Vives-stage te doen bij het Londense Rode Kruis. “Het zijn bizarre tijden.”

Jonas Vancanneyt (34) woonde voorheen bij zijn ouders in De Agnes Abdeslaan in Marke. Op dit ogenblik studeert Jonas maatschappelijk werk aan de Vives hogeschool in Kortrijk. Hij zit in het laatste jaar en doet nu zijn stage bij het Rode Kruis in Londen. Jonas begeleidt niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Daarnaast volgt hij de lessen via Teams.

Jonas is niet aan zijn proefstuk toe. Hij zet zich al jaren in voor vluchtelingen. Hij werkte in Calais en Duinkerke. In Duinkerke werkte Jonas een jaar voor Médecins Sans Frontières (MSF). Jonas is actief bij vzw Belgium Aid uit Heule. De laatste missie was met Belgium Aid ondersteuning bieden in de vluchtelingenkampen in Bosnië.

Bizarre tijden

Zijn stage begint Jonas in een bizarre tijd. De meeste van zijn Rode Kruiscollega’s werken van thuis uit. Telewerk is er ook de norm en dat zal zo nog een poos doorgaan omdat de coronacijfers de slechte richting uitgaan.

Na anderhalve maand in Londen werd Jonas al geconfronteerd met de tweede Engelse lockdown. Deze duurde een maand. Dit had, zoals bij de grote massa, ook impact op zijn dagelijks leven en werkomstandigheden. “De lockdown belemmerde mijn werkactiviteiten. De intakegesprekken en de contacten met de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen gebeurden telefonisch en dat was problematisch”, zegt Jonas.

“Deze gesprekken zijn cruciaal. Je ziet geen emoties. De jongeren kunnen zich moeilijker uitdrukken. Het is zeker geen voordeel. Deze jongeren zijn kwetsbaar en hebben op jonge leeftijd al veel meegemaakt. Het verloopt allemaal stroef, maar moeilijk gaat ook. Gelukkig zijn jongeren weerbaar en flexibel en passen ze zich snel aan de situatie aan.”

Van kwaad naar erger

Volgens Jonas nemen veel Engelsen een loopje met de coronaregeling. “Ikzelf heb astma en hou me strikt aan de regels. Toen ik tussen de tweede en derde lockdown door het centrum van Londen reed met de wagen, viel het me op dat velen zich niet aan de regels houden. De ‘social distancing’ was er niet merkbaar. Restaurants, pubs en veel openbare plaatsen waren dichtbevolkt. Kerstsfeerdrukte en straatartiesten brachten veel mensen samen. Het zijn allemaal hallucinante beelden”, vertelt Jonas.

Het besef is hier te laat gekomen omdat het virus niet zichtbaar is . Ja, men is er hier nonchalant mee omgegaan. Nu is het een en al ernst. Voor de kerstperiode voelden we de derde lockdown al aankomen, vooral omdat de Engelse variant al gekend was vóór Kerstmis. Helaas ging de derde lockdown pas na de feestdagen, op 4 januari, van kracht. Deze lockdown zal nog een geruime tijd van kracht zijn. In Londen is 1 op 30 mensen besmet met het coronavirus.”

De burgemeester van Londen verzoekt de regering om mondmaskers overal verplicht te maken. “Hopelijk wordt het ingevoerd, want het is echt nodig. Het gaat van kwaad naar erger. Het einde is hier nog niet in zicht.” Ondertussen is er al sprake om de social distancing uit te breiden van twee naar drie meter. Volgens experten is de Britse coronavariant zo besmettelijk dat de huidige social distancing niet meer volstaat.

Niettegenstaande het er niet rooskleurig uitziet, blijft Jonas erin geloven. “Het is allemaal anders. We moeten het aanvaarden, ons aanpassen en er het beste van maken”, besluit Jonas. (CH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier