Jolien Van Neste scheert als enige uit Groot-Dentergem op traditionele wijze

Jolien Van Neste brengt in haar zaak de passie voor haar vak en voor vintage samen. © BB
Redactie KW

Jolien Van Neste (24) is hairstylist en barbier bij Beautique in de Markegemsesteenweg in Dentergem. In Groot-Dentergem is Jolien momenteel de enige die het ambachtelijke beroep uitoefent. Jolien geeft ook workshops vintage/hairstyling en ze was de laatste jaren actief aanwezig bij heel wat Dentergemse festiviteiten zoals de Lentedrink, Ladies Night, Men’s Evening…

De barbiershops waar mannen terecht kunnen voor een hot towel shave of een stoere haarsnit schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Ze zijn ‘the place to be’ voor mannen die graag goed geknipt, goed geschoren en goed verzorgd door het leven gaan.

Welke opleidingen heb je zoal gevolgd?

“Ik volgde een internationaal congres in Malta waar seminaries plaatsvinden: daar worden de allernieuwste technieken uit ons vak voorgesteld. In Haarlem liep ik school bij de Nederlandse meesterbarbier Jan Heideman, een internationaal bekende barbier die overal workshop en cursussen geeft. In Rotterdam volgde ik een langdurige opleiding barbier bij Schorem Barbier waar ik ook mijn diploma behaalde. In Brugge volgde ik de opleiding voor nagelstyliste en ik neem elk jaar opnieuw deel aan binnenlandse cursussen om de nieuwste trends te kunnen opvolgen.”

Privé

Jolien (24) woont samen met haar vriend Dries Tanghe in de Statiestraat in Dentergem.

Opleiding en loopbaan

Na de middelbare school volgde Jolien de opleiding kapster bij Syntra West in Kortrijk. Later volgde ze de barbiersopleiding in Rotterdam.

Vrije tijd

Jolien is een liefhebber van allerhande kamerplanten, ze kweekt en verzorgt ze met veel passie. Ze zwemt tweemaal per week en houdt van een stevige wandeling in de natuur. Verder reist Jolien graag en geniet ze van een restaurantbezoekje met haar vriend.

Daarnaast heb je ook veel nevenactiviteiten. Wat houden die precies in?

“De Modernettes organiseren retro events jaren 20 en 50. Zij huren mij in om de deelnemers aan die feesten te voorzien van de typische haartooi en kledij. Dit is de grootste nevenactiviteit naast mijn werk. Verder organiseer ik hier in het salon workshops vintage/hairstyling: hierin leren de deelnemers om zelf hun eigen kapsel in vintage-stijl om te toveren. Ook vlecht- en opsteektechnieken worden op regelmatige basis georganiseerd. Je kan mij ook inhuren voor allerhande hairstylingevents. Zo ben ik ook jaarlijks actief tijdens Benenwerk in Brugge.”

Vanwaar komt je passie voor dit vak?

“Al in de kleuterklas wist ik dat ik kapster zou worden. Mijn mama Tiny, die ook kapster is, was mijn grote inspiratiebron en motivator en ze is het nu nog altijd. Wij werken samen en voelen elkaar goed aan: professioneel en gevoelsmatig. Bekende hairstylisten zoals Schorem Barbers mijn voorbeelden, verder waren al mijn leerkrachten tevens inspiratiebronnen. De interesse voor vintage is een logisch gevolg want de vintagewereld is sterk verbonden met de bBarbierswereld en kapsels uit de jaren 50 hebben mij altijd geboeid en geïnspireerd.”

Al in de kleuterklas wist ik dat ik in mama’s voetsporen wilde treden en kapster zou worden

Wat houdt het beroep barbier eigenlijk in?

“Mannen kunnen bij mij terecht voor een hot towel shave, dit is eigenlijk ambachtelijk scheren met warme handdoeken. Verder voor baarden trimmen, allerhande herensnits, old school kapsels,.. De mannen genieten met volle teugen en vinden steeds vaker de weg naar een barbiershop, ook in Dentergem. Enkele jaren geleden ging een man als model mee naar een van mijn opleidingen en tijdens de sessie, in het bijzijn van mijn leerkrachten, hoorden wij plots een luid gesnurk. Hij was er blijkbaar zo rustig van geworden dat hij in slaap was gesukkeld. Voor mij was dit een gênante situatie waar ik achteraf toch goed kon om lachen.”

Wat zijn je toekomstplannen/dromen? Je bent onlangs verhuisd, wat mogen we verwachten in het nieuwe kapsalon?

“Dit is nog verre toekomstmuziek want we zijn pas begonnen aan de renovatiewerken. Dus concrete plannen zijn er nog niet. Laten we stellen dat het een verrassing zal worden. Ik wil er vooral een bloeiende zaak van maken waar iedereen graag over de vloer komt. En aangezien ik ambitieus ben, wil ik de nieuwste trends blijven volgen en deze dan ook in mijn praktijk integreren. Verder wil ik mij nog verder specialiseren in het geven van allerhande workshops. Ik wil zeker nog naar Londen om mijn expertise te optimaliseren. In mijn vak is Londen de modestad bij uitstek waar alle nieuwste trends in primeur worden voorgesteld. Op privévlak kies ik voor de eenvoud: huisje, tuintje, kindje. Het klinkt cliché, maar ik probeer gelukkig te zijn met de eenvoudige dingen in het leven en te genieten van wat de dag brengt. En wat meer reizen in de toekomst staat zeker ook op mijn bucketlijst.”

Info: 0476 494 416, Facebook Beautique, Instagram Beautique Dentergem.

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier