Jolien Carlier richt Jolie Couleur en Joliedekruiderie op in Zwevezele

Jolien Carlier volgde een cursus herborist en verkoopt nu ook kruiden onder de naam Joliedekruiderie.© NS
Jolien Carlier volgde een cursus herborist en verkoopt nu ook kruiden onder de naam Joliedekruiderie.© NS
Redactie KW

Jolien Carlier uit Zwevezele is een natuurliefhebber die volop geniet van de relatie tussen mens en natuur. Ze werkt op een bioboerderij en volgde de opleiding herborist. Daarnaast verkoopt ze kruiden onder de naam Joliedekruiderie. “Ik wil zo mijn kennis en ervaring delen met andere mensen.”

Jolien Carlier (28) is een jonge spring-in-’t-veld die heel spontaan uit de hoek komt. Ze vertelt dan ook graag haar verhaal en waar haar energie vandaan komt.

“Ik ben afkomstig van Brugge en geniet volop van het leven. Nu woon ik samen met mijn vriend langs de Raveschootveldstraat in Zwevezele. Het is hier leuk wonen en mijn tuin komt stilletjes aan tot leven. Ik hou heel veel van de natuur en geniet van mijn tuin met veel groen, bloemen en kruiden.”

Heel gedreven

“Ik ben een gedreven iemand, momenteel heb ik drie jobs. Ik werk parttime op een bioboerderij in Oostkamp. Daarnaast ben ik marktkramer en ik verkoop groenten en fruit voor een bedrijf in loondienst. De resterende tijd zorg ik voor een dame uit de regio Brugge die volledig verlamd door het leven moet gaan.”

“Het zorgende zit in mij. Ik ben afgestudeerd als kinderverzorgster. Kinderen zijn magisch, vrolijk en ik hou van de vrolijkheid rondom mij. Een hele tijd geleden startte ik Jolie Couleur op waarbij ik aan kindergrime doe, glittertattoo’s en gekke kapsels bij kinderen plaats. Ik ga op tocht met mijn couleur caravan en beleef leuke momenten vol kleur en plezier. Maar door corona ligt dit alles momenteel stil.”

“Drie jaar terug startte ik een cursus herborist, kruidenverwerker in avondonderwijs bij Syntra West. Een pittige en heel leerrijke cursus.”

Verkoop op markten

“Ik leerde praktijkgericht met kruiden omgaan en zo ontdekte ik dat kruiden jezelf kunnen genezen. Ik was heel geboeid door de cursus en wilde absoluut iets doen met mijn opgedane kennis. De grote vraag was hoe ik mensen kon leren kruiden gebruiken.”

“Met mijn couleur caravan beleef ik momenten vol kleur en plezier”

“Ik richtte mijn eigen webshop op onder de naam www.joliedekruiderie.be, maar dat was niet genoeg. Ik besloot om op de markt te staan en zo mijn producten kenbaar te maken. Wekelijks op woensdag sta ik op de markt in Wingene en op zaterdag ben ik present op de boerenmarkt in Tielt. Eén keer per maand kan je mijn marktkraam vinden bij de zondagse marktdag in Zwevezele. Ik verkoop thee, gedroogde kruiden, kruiden op alcohol, noten, zaden, rozijnen, honingproducten, propolisproducten, etherische oliën, verzorgingsproducten op basis van kruiden en geschenkmanden.”

Jolien ziet de toekomst rooskleurig tegemoet en wil van haar geliefde hobby haar beroep maken. Dag na dag timmert ze aan een succesvolle weg.

Natuurgids in scholen

“Mijn toekomst ziet er goed uit. Corona is momenteel nog de spelbreker, maar ooit komt er ook daar een einde aan. Ik zou graag natuurgids worden bij diverse scholen. De kinderen wegwijs maken in de kruidenwereld en ze laten proeven hoe lekker kruiden wel zijn. Op mijn planning staat nog wat bijscholing over bijen en een cursus imker en aromatherapie. En wie weet geef ik ooit wel yoga- en meditatielessen.”

“Mijn tuin ga ik verder afwerken en opfleuren met tal van wilde bloemen. Ik wil workshops organiseren om mensen te laten zien hoe kruiden en wilde bloemen groeien en bloeien in mijn tuin en hoe ze kruiden kunnen waarnemen, proeven en gebruiken. Mijn dagelijkse gezonde portie energie bereik ik door mijn enthousiasme, mijn dagelijkse verse thee en het gebruik van verse kruiden”, besluit Jolien Carlier. (NS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.