Jolien Buckens uit Waregem enige West-Vlaamse finaliste voor Eikoningin: “Ik heb jaren gewacht”

Jolien Buckens dingt mee naar het kroontje van Eikoningin © HDV
Redactie KW

De verkiezing van de ‘Eikoningin 2019’ is, in Kruishoutem, op paaszondag 21 april het hoogtepunt van de 65ste Gulden Eifeesten. De zoektocht naar de opvolgster van Yasmine Benzaza is begonnen. West-Vlaanderen is dit jaar een minder prettig buitenbeentje. Jolien Buckens uit Waregem is de enige finaliste uit de provincie.

Jolien Buckens haar roots ligt niet in Waregem. Zij is afkomstig en opgegroeid in Nokere, deelgemeente van Kruisem en grenzend aan de stad Waregem. Intussen is zij goed ingeburgerd in de paardenstad.

“Ik ben eigenlijk een boerendochter”, bekent Jolien. “In het gezin Buckens was er altijd wel interesse voor de verkiezing van de eikoningin en ook de eierboer. Tom Buckens, mijn broer, was al eens finalist voor de verkiezing van eierboer. Hij overtuigde de jury en werd verkozen tot eierboer. Gedurende een jaar heeft hij, in en rond Kruisem, zijn titel waardig gedragen.”

Choreografie zal een belangrijke rol spelen in de finale

Jolien Buckens, in haar jeugdjaren ook actief in de scouts, kreeg dus ook de kriebels. Daar ging wel een periode van uitkijken en afwachten aan vooraf. “De jongste jaren was ik vaak aanwezig op de verkiezingsavond. Ik kwam kijken en genoot van het optreden van de finalisten. Bij het verlaten van de tent dacht ik dikwijls om ook eens mee te doen. Ik heb jaren gewacht om de kans te gaan en het is er eindelijk van gekomen.”

Jolien Buckens, die ergotherapie studeerde, werkt in een thuiszorgwinkel in Oudenaarde. Naast haar dagelijkse job is er nu ook het aftellen van de weken naar de verkiezing van eikoningin 2019.

“De finalisten hebben elkaar al veel gezien en gesproken. Sinds de bekendmaking van de negen namen, waren er al vele bijeenkomsten. Deze waren onderhoudend en ook wel leerrijk. Niet alleen om elkaar beter te leren kennen en een babbeltje te doen, ook om ons voor te bereiden op de finale-avond”.

Er zal van de finalisten één en ander verwacht worden. Niet alleen de eigen presentatie, de kennis over de kip en het ei en het taalgebruik zijn belangrijk. Het is ook de bedoeling om een dansnummer op te voeren.

“We hebben al veel gedanst. De choreografie speelt een belangrijke rol. De bedoeling is dat wij het publiek op de verkiezingsavond een wervelende show presenteren. Rond middernacht volgt dan de ontknoping. De nieuwe eikoningin krijgt twee eredames aan haar zijde. Als koningin krijgt zij de sleutels van een nieuwe auto, die altijd haar bezit blijft. Alle finalisten doen hun best. Het is moeilijk al bepaalde favorieten naar voor te schuiven.

Geen défilé in badpak

De verkiezing van de eikoningin had nog nooit iets met een defilé in badpak te maken. “Onze verkiezing is de meest ‘vrouwelijke’ verkiezing van België”, zegt burgemeester Joop Verzele als voorzitter van het feestcomité.

Enkele jaren geleden werd al eens een dame uit Waregem tot eikoningin verkozen.

Karen Van Lerberghe, de zus van profrenner Bert, kreeg in 2013 het kroontje op het hoofd.

Valt Waregem weer in de prijzen? De kandidaten en de jury hebben de sleutel in handen. (RMN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier