Jolien bevalt onverwacht thuis van dochtertje Marthe

De trotse ouders Stijn Obin en Jolien Desmet, samen met Noor, Milan en Marthe. © LVW
Redactie KW

Marthe Obin is het derde kindje van Jolien Desmet (31) en Stijn Obin (32). Hun dochter werd niet geboren in de materniteit van Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper zoals gepland. De bevalling verliep immers zo snel waardoor Marthe thuis in Wervik ter wereld kwam.

Het waren spannende momenten voor Jolien en Stijn die reeds twee kindjes hebben: Noor (2) en Milan (4). Normaliter was de bevalling van Marthe uitgerekend op 19 november. “Toch hadden we vermoedens dat Marthe net als haar zus en broer vroeger ter wereld zou komen”, zegt Stijn.

“Want Noor was één week vroeger geboren. Milan op zijn beurt liet zich ook enkele dagen eerder dan gepland horen en zien. Maar Marthe zorgde wel voor de grootste verrassing. Zij werd geboren op 9 november, dus tien dagen eerder dan verwacht.”

Vliezen gebroken

Een week voor de bevalling voelde Jolien zich wat ongemakkelijk. “Ook van de andere kinderen was dit zo”, vertelt Jolien. “Ik had last van ‘harde buiken’, een teken dat de bevalling in aantocht is. Na middernacht begonnen de weeën en maakte ik Stijn wakker.”

“Hij bracht zoals afgesproken Noor en Milan naar zijn ouders. Bedoeling was daarna naar het ziekenhuis te vertrekken. Toen hij terugkwam, kregen we niet eens de tijd want de vliezen braken en het hoofdje van Marthe kwam tevoorschijn.”

“Stijn belde de ambulance want tijd was er niet meer om naar het ziekenhuis te rijden”, zegt Jolien. “Ik lag in de sofa en hield me vooral rustig. Echte zware weeën had ik niet. Toen Stijn na enkele ogenblikken terug in de woonkamer kwam, was Marthe reeds geboren. Van een ‘snelle bevalling’ gesproken.”

In snelheid gepakt

Jolien werd dan met haar baby overgebracht naar het Jan Yperman Ziekenhuis voor de nazorg. Enkele dagen later mochten de kersverse mama en haar spruit terug naar huis. “Ik was echt in snelheid gepakt door Marthe”, lacht Stijn die beroepshalve met zijn vader tuincentrum Aveve in Wervik openhoudt.

“Mijn telefoontje naar de hulpdiensten duurde nog geen minuut. Toen ik terug in de woonkamer kwam, lag Jolien reeds met Marthe in haar armen. Alles is uiteindelijk goed verlopen en dat is het belangrijkste. Onze kids zijn verzot op hun zusje. Marthe werd uiteindelijk geboren om 1.51 uur. Ze had een gewicht van 2,450 gram en een lengte van 47 cm.” (LVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier