Jolan F. (25), ooit sportief directeur bij KSV Roeselare, maand langer in de gevangenis

Jolan F. blijft nog een maand langer in de cel. Daarna beslist de onderzoeksrechter of hij voor de correctionele rechtbank moet verschijnen. © SB
Wouter Vander Stricht

De Antwerpse raadkamer heeft de aanhouding van Jolan F. (25) met een maand verlengd. De man wordt van zedenfeiten met minderjarige voetballers verdacht. Hij was ook een maand sportief directeur bij KSV Roeselare, maar dat bleek mee de ondergang van de club. De man kwam met niet bestaande investeerders aandraven en wordt er ook van verdacht valse contracten te hebben opgesteld. Het parket van Kortrijk voert daar het onderzoek. De advocate van Jolan F., Issabel De Fré, onthoudt zich voorlopig van commentaar.

De Antwerpse raadkamer heeft gisteren de aanhouding van de Jolan F. met een maand verlengd. Het aantal slachtoffers van de man zou ondertussen al opgelopen zijn van vijf tot 15. “Het is zo dat zijn arrestatie destijds in de pers is gekomen en dat daarna zich nog slachtoffers hebben gemeld. De onderzoeksrechter voert nu het onderzoek, maar dat is nog niet afgerond. Vandaar de verlenging van de aanhouding”, aldus Antwerps parketwoordvoerder Kristof Aerts. “Eens het onderzoek rond is, kan beslist worden over doorverwijzing naar de correctionele rechtbank.”

Vijf dossiers bij parket in Kortrijk

Ook in Kortrijk loopt een onderzoek naar de man. Dat heeft niks te maken met zedenfeiten zoals in Antwerpen, maar met de valsheid in geschrifte. “Er lopen hier momenteel vijf dossiers tegen de man”, zegt Tom Janssens van het Kortrijkse parket. “Het gaat om dossiers die verband houden met valsheid in geschrifte en oplichting. Die dossiers zitten momenteel bij een onderzoeksrechter. Eens die zijn werk afgerond heeft, komt dat terug bij ons. Maar ik kan u niet meedelen hoever dat onderzoek staat.”

TV-minnend Vlaanderen kent de advocate van Jolan F. misschien nog van haar deelname aan De Mol

Issabel De Fre aan de zijde van Walter Damen. De Leuvense advocate geeft voorlopig geen commentaar over de zaak van haar cliënt Jolan F.
Issabel De Fre aan de zijde van Walter Damen. De Leuvense advocate geeft voorlopig geen commentaar over de zaak van haar cliënt Jolan F.© BELGA

Jolan F. wordt verdedigd door Issabel De Fré. De advocate klinkt vriendelijk, maar gedecideerd als we haar namens De Krant van West-Vlaanderen aan de lijn krijgen. “Ik weet al waarvoor u belt. Maar ik zal geen commentaar geven. Nu toch nog niet, misschien wel als deheer F. vrijkomt.”

Issabel De Fré is een gereputeerde advocate. Ze is sedert 2011 actief. Na haar afstuderen als master in de rechten aan de KU Leuven begon zij al tijdens haar stage een eigen advocatenkantoor in Leuven in associatie met Walter Damen. Ze opende in 2019 een nieuw kantoor in Antwerpen en een secundair kantoor in Haaltert. TV-minnend Vlaanderen kent haar misschien van haar deelname aan De Mol in 2016.

Hoe Jolan F. bij KSV Roeselare belandde…

Jolan F. (25) werd begin augustus 2020 officieel aangesteld als sportief directeur bij KSV Roeselare. Niet enkel zijn jonge leeftijd, maar ook zijn beperkt cv baarden toen al opzien. De Antwerpenaar was dan ook nauwelijks een bekend figuur in de voetbalwereld, maar samen met Diederiek Degryse – toen de nieuwe ceo van KSV Roeselare – gaf hij mee vorm aan het nieuwe project KSV Roeselare 2.0. Tot de bom op zondag 6 september barstte en het duo door de club in gebreke werd gesteld.

De achtergrond van de man moet dan ook nauwelijks gecheckt geweest zijn. Bij verschillende clubs was hij aan de deur gezet als jeugdtrainer omdat hij zich schuldig zou gemaakt hebben aan ongepaste handelingen met minderjarigen. Op zijn beperkte voetbal-cv staat ook nog dat hij voorzitter en doelman was van FC Dikke Trap, een zaalvoetbalploeg. Zijn voetbalvrienden distantieerden zich al snel van hun goalie toen het onverkwikkelijke zaakje aan het licht kwam.

Man met de miljoenen reed met sjofele wagen

Ook bij KSV Roeselare hadden heel wat medewerkers die met Jolan F. in contact kwamen meteen een onbehagelijk gevoel bij de man. Niet enkel de spelers bleken te riante overeenkomsten te zijn voorgeschoteld, hij beloofde ook onrealistische contracten aan jeugdtrainers. Die mensen keken ook niet op toen bleek dat de grote zeepbel barstte. Toen er voor het eerst met geld over de brug moest gekomen worden, bleken de investeerders er niet te zijn. De man kwam ook altijd in een sjofele wagen naar Schiervelde, terwijl hij garant zou staan voor miljoenen euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.