Jokke Ponette werkt als model in Mexico: “Ontdekt in de gymzaal”

Redactie KW

KW.be maakt de hele zomer een reis rond de wereld langs 80 West-Vlamingen. Vandaag zijn we te gast bij de Oostendse Gistelnaar Jokke Ponette, die als model werkt in Mexico.

Jokke Ponette is geboren in Oostende, woonde in Gistel en werkt nu als model in het Mexicaanse Cancun. De openheid van de mensen zorgde er voor dat Jokke – of James, zoals ze hem daar noemen – er zich snel op zijn gemak voelde.

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

Hoe ben je in Mexico beland?

“Mijn verhaal begint toen ik gescout werd in de gymzaal. Een meisje, dat voor een modellenbureau werkt, nodigde me uit om mee te doen aan een casting. Ik werd geselecteerd voor de fotoshoot, mijn eerste job. Ik begon zelf wat op te zoeken welke modellenbureaus er bestonden over de hele wereld. In de Mexicaanse grootstad Cancun bleken er heel wat castings en shoots plaats te vinden. Ik heb twee ooms die er wonen, dus dat leek mij de ideale bestemming. Na wat rond te mailen, kreeg ik bijna altijd positief antwoord. Verschillende castings selecteerden mij en ik zag dat er een toekomst open lag voor me. Ondertussen woon ik hier al vier jaar.”

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

“Nee. Een nieuwe wereld ging dan ook voor me open toen ik gescout werd. In het begin ging het niet makkelijk. Ik moest leren wandelen op de catwalk, poseren voor foto’s… Dat lijkt gemakkelijk en natuurlijk, maar je hebt toch wat ervaring nodig om het goed te doen. Als ik mezelf vergelijk met twee jaar geleden, zie ik dat ik een heel leerproces heb ondergaan. Ik ben vorig jaar vier maanden naar Mexico City verhuisd om er te werken met een professioneel agentschap, dat mij een contract had aangeboden. Ik moest wandelen op de catwalk tussen modellen die al bezig zijn van hun vijftiende. Ik kan soms amper geloven dat ik werk als model in Mexico.”

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

“Als model heb ik een boeiend leven: ik kom op unieke plaatsen, ontmoet bijzonder mensen, mag veel reizen… Elke dag brengt iets anders met zich mee. Verder mag ik zelf kiezen wanneer ik werk, al moet ik altijd klaar zijn om foto’s te laten maken. Het is dus ontzettend belangrijk als model om gezond te eten, te sporten, je uiterlijk te verzorgen…”

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

“Voor mij was het gemakkelijk om in de stad aan te komen, door mijn twee ooms de al vijftien jaar in Mexico wonen. Ik had bijzonder weinig problemen om mij hier aan te passen. De mensen zijn hier veel opener dan in België, dus dat hielp ook wel. Cancun is mijn tweede thuis, denk ik.”

Mexico is een groot en verscheiden land. Wat trekt jou het meeste aan?

“Ik heb in verschillende delen van Mexico gewoond zoals Los Cabos, Guadalajara, Mexico City en nu in Cancun. Mexico is inderdaad een zeer groot land. Iedere plaats heeft zijn pro’s en contra’s. Op dit moment kan ik in het tropische paradijs van Cancun helemaal niet klagen.”

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

In Cancun wonen verschillende nationaliteiten samen. Welke talen hoor je op straat?

“De stad is een populaire, toeristische bestemming. Vooral Fransen en Duitsers komen hierheen. In mijn werkomgeving spreek ik meestal Spaans en Engels.”

Vroeger leefden er Maya’s in Cancun. Hoe merk je die cultuur nog de dag van vandaag?

“In Cancun is de Mayacultuur helemaal verdwenen. Wanneer je buiten de toeristische delen gaat, kom je veel mensen tegen die Maya spreken als tweede taal.”

Jokke Ponette werkt als model in Mexico:

Wat mis je uit België?

“Uiteraard mijn vrienden en familie. Dat los ik op door gesprekken via Skype, of een berichtje op Facebook. In het begin waren ze een beetje ongerust, maar tegelijk enthousiast. Materiële zaken zoals frietjes mis ik niet. Ik denk dan ook niet dat ik nog zal terugkeren.”

(Sofie Pauwels)