https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Joke Verstegen timmert met haar schilderijen aan de artistieke weg

Joke Verstegen (50) maakt divers werk, maar altijd abstracte schilderijen. Haar creaties vallen ook buiten de landsgrenzen in de smaak. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Al zo’n tien jaar timmert de Torhoutse Joke Verstegen (50) als kunstschilder aan de artistieke weg. Zowat dagelijks staat ze vol passie in haar atelier om te creëren. En dat loont. Vorige maand mocht ze exposeren op de EuropArtFair in Amsterdam en zopas vielen er uitnodigingen in haar mailbox om haar werk op te sturen naar de Art Fairs van Shanghai en Tokio.

En toch geniet de moderne schilderkunst van Joke in de eigen regio te weinig bekendheid. Nochtans is ze een kind van het Houtland. Ze groeide op in Veldegem, waar ze 40 jaar heeft gewoond, en heeft nu al om en bij de tien jaar haar thuis én haar atelier in de Kortemarkstraat in Torhout. Plus: ze geeft al jaren les aan het Maria Margareta Instituut in Kortemark. Ze is er lerares verzorging-voeding en tegelijk stagebegeleider.

Interieurzaak Vandermeeren in Veurne als expositieruimte

Joke heeft twee zonen, Emiel (24) en Lucas (21). Beiden zijn geïnteresseerd in kunst, al treden ze momenteel (nog) niet in de voetsporen van hun moeder. Joke is trouwens zelf maar laat met haar artistieke carrière gestart. Ze heeft het tekenen en schilderen al van jongs af in de vingers, maar de drang om te scheppen, ontbolsterde pas rond haar 40ste.

“Ik kwam in Torhout wonen en nam de tijd om het interieur van mijn huis sfeervol aan te kleden. Op dat moment heb ik voor mezelf wat schilderijen gemaakt. Familie en vrienden vonden het resultaat mooi en vroegen of ik voor hen een werkje wou creëren. Zo is het mondjesmaat begonnen.”

Intussen is er van dat mondjesmaat geen sprake meer. Noem Jokes schilderkunst gerust een uit de hand gelopen hobby. Ze exposeert permanent een vijftigtal actuele werken in de bekende interieurzaak Vandermeeren in Veurne, gespecialiseerd in meubelen, decoratie en maatwerk. Klanten die dat wensen, kunnen er een schilderij van Joke bestellen dat bij pakweg hun living of slaapkamer past. De Torhoutse gaat desgewenst ook bij de mensen aan huis om advies te geven en iets op maat te creëren.

Schilderen in uiteenlopende stijlen

“De combinatie van lesgeven en schilderen, is superleuk”, zegt Joke. “Hoe graag ik ook in klas sta, het is heerlijk om van school thuis te komen en in mijn atelier te duiken. Ik vind er rust. Maar tegelijk geeft mijn schilderkunst mij ongelofelijk veel energie. Ik probeer die energie via mijn werken door te geven aan anderen. Vroeger schilderde ik vooral in weinig opvallende tinten, maar toen corona uitgebroken was, merkte ik dat de mensen heel zeker wat vrolijkheid konden gebruiken. En dus ben ik meer kleur in mijn schilderijen gaan stoppen. Geïnspireerd op de vroegere, befaamde Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock.”

Joke maakt abstracte schilderijen in grosso modo vier verschillende stijlen, vooral acryl op doek met geregeld ook mixed media erin verwerkt voor het extra reliëf.

Ik wil graag mijn eigen pad gaan, mijn eigen ding doen

“Vooreerst is er mijn human collectie”, zegt ze. “Abstracte menselijke silhouetten, die ik aanvankelijk in doffere kleuren en tinten schilderde, maar die ik nu levendiger en kleurrijker vormgeef. Ten tweede is er mijn aardse collectie. Hiervoor maak ik gebruik van tal van reliëfmogelijkheden. Voorts heb ik een drip painting collectie, waarbij ik de nadruk leg op het speels omgaan met kleuren die vreugde en geluk uitstralen. Ten slotte maak ik ook een collectie landschappen. Daarin komt vooral mijn voorliefde voor zeezichten tot uiting. Graag ga ik naar de kust om ter plaatse met de voeten in het zand die werkjes te maken. Ik geef de schakeringen van de natuur weer, nu eens rustig, dan weer woelig. Altijd abstract.”

Joke heeft oog voor detail en dat uit zich in haar schilderijen. Ze houdt absoluut niet van half werk. Ze beschildert trouwens het liefst ook de randen van het doek. En eenmaal een werk af is, bevestigt ze er een klein, zelfgemaakt juweeltje aan vast. “Om te symboliseren dat ik mijn schilderijen altijd afwerk als juweeltjes.”

Schilderscursussen zijn te beknottend

Joke heeft ooit schilderscursussen gevolgd, maar is daarvan afgestapt. “Hoe goed bedoeld ook, ik vind dergelijke lessen te beknottend”, zegt ze. “Ik wil liever mijn eigen pad gaan, mijn eigen ding doen. Bijscholingen over de materie vind ik dan wel weer interessant. Daar steek je iets van op.”

Aan ambitie geen gebrek bij Joke. “Ik wil daar niet flauw over doen”, klinkt het. “Uiteraard zou ik graag doorgroeien in het artistieke wereldje. Ik doe daar hard mijn best voor. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen mijn werk leren kennen en hopelijk appreciëren. Nog tot eind augustus loopt er in het kasteel Les Fayards aan de Pelderijnstraat in Sint-Kruis Brugge een expositie met mijn schilderijen. Iedereen is er elke zaterdag- en zondagnamiddag welkom.”

Graag wil Joke ooit in het cultuurcentrum de Brouckere tentoonstellen. “Zo kan ik aan iedereen uit de Torhoutse regio laten zien waarmee ik artistiek bezig ben. Via mijn werk in interactie treden met anderen en de interesse voor kunst aanwakkeren. Tonen dat schilderen mijn leven is.”

Info: Joke Verstegen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten