Twee witte tafeltjes tegen elkaar, de boekentassen ertegen en mapjes met opdrachten klaar. Joke Van Doorne uit Lichtervelde bouwde dit weekend een deel van haar woonkamer om tot een klasje. Die ging deze morgen open, tot groot jolijt van haar kinderen. "Toen ik zaterdag alles klaarzette, wilden onze twee dochtertjes Nona (7, tweede leerjaar) en Asa (6, eerste leerjaar) er meteen aan beginnen", lacht ze. "Ze moesten van mij wachten tot maandag, maar hun enthousiasme was zo groot dat ik hen zondagavond al een taakje heb moeten geven. Vanmorgen ging het klasje dan écht open."

Structuur behouden

De lesdag begon met een uurtje opdrachten invullen in de meegekregen schoolboekjes. "Dat de kinderen structuur blijven hebben, vind ik wel belangrijk. Daarom dat we ook alles aanhouden zoals anders: op hetzelfde uur opstaan, ontbijten, aankleden... Ook de uren van de school probeer ik zo goed mogelijk te kopiëren. Na het eerste uurtje met opdrachten, volgt een fruit-uurtje. Want daar wil ik ook op letten: dat er voldoende buitenspeeltijd is en dat we elke dag genoeg fruit en groenten eten om ons lichaam de best mogelijke start te geven."

"Weet je, ik voel me nu veel meer betrokken. Anders weet je niet volledig waarmee je kinderen op school bezig zijn, maar nu weet je alles" - Joke Van Doorne

Het klasje van 'juf Joke' is nog maar even open, maar het valt reuze mee. "Mijn kinderen zijn heel flink. Ik denk dat ze op school heel goed uitgelegd hebben wat er zou komen. En de juffen en meesters hebben ook alles zeer goed voorbereid. We kregen alle boekjes mee en houden contact. Opdrachten in de boekjes kunnen we combineren met oefeningen op de computer. En Ketnet brengt ook educatieve programma's, die ik ook een kans zal geven. Weet je, ik voel me nu veel meer betrokken. Anders weet je niet volledig waarmee je kinderen op school bezig zijn, maar nu ben je van alles op de hoogte. Hoelang ik dit kan volhouden? Zolang mijn werkgever ons toelaat om te telewerken."

Telewerk

Terwijl haar kinderen de taken aan hun tafeltjes uitvoeren, werkt Joke momenteel van aan de grote tafel in de woonkamer. Joke Van Doorne kan dit doen omdat haar werkgever - de Vlaamse overheid - telewerk toestaat. "Zo niet, zou ik onze dochtertjes naar de opvang moeten sturen. Mijn tempo ligt wel iets lager dan normaal, maar dat zal ik zeker nog compenseren. Dit is ook nog allemaal nieuw. Binnen enkele dagen zal er nog meer routine zijn: voor mijn dochtertjes en voor mij."

Twee witte tafeltjes tegen elkaar, de boekentassen ertegen en mapjes met opdrachten klaar. Joke Van Doorne uit Lichtervelde bouwde dit weekend een deel van haar woonkamer om tot een klasje. Die ging deze morgen open, tot groot jolijt van haar kinderen. "Toen ik zaterdag alles klaarzette, wilden onze twee dochtertjes Nona (7, tweede leerjaar) en Asa (6, eerste leerjaar) er meteen aan beginnen", lacht ze. "Ze moesten van mij wachten tot maandag, maar hun enthousiasme was zo groot dat ik hen zondagavond al een taakje heb moeten geven. Vanmorgen ging het klasje dan écht open."De lesdag begon met een uurtje opdrachten invullen in de meegekregen schoolboekjes. "Dat de kinderen structuur blijven hebben, vind ik wel belangrijk. Daarom dat we ook alles aanhouden zoals anders: op hetzelfde uur opstaan, ontbijten, aankleden... Ook de uren van de school probeer ik zo goed mogelijk te kopiëren. Na het eerste uurtje met opdrachten, volgt een fruit-uurtje. Want daar wil ik ook op letten: dat er voldoende buitenspeeltijd is en dat we elke dag genoeg fruit en groenten eten om ons lichaam de best mogelijke start te geven."Het klasje van 'juf Joke' is nog maar even open, maar het valt reuze mee. "Mijn kinderen zijn heel flink. Ik denk dat ze op school heel goed uitgelegd hebben wat er zou komen. En de juffen en meesters hebben ook alles zeer goed voorbereid. We kregen alle boekjes mee en houden contact. Opdrachten in de boekjes kunnen we combineren met oefeningen op de computer. En Ketnet brengt ook educatieve programma's, die ik ook een kans zal geven. Weet je, ik voel me nu veel meer betrokken. Anders weet je niet volledig waarmee je kinderen op school bezig zijn, maar nu ben je van alles op de hoogte. Hoelang ik dit kan volhouden? Zolang mijn werkgever ons toelaat om te telewerken."Terwijl haar kinderen de taken aan hun tafeltjes uitvoeren, werkt Joke momenteel van aan de grote tafel in de woonkamer. Joke Van Doorne kan dit doen omdat haar werkgever - de Vlaamse overheid - telewerk toestaat. "Zo niet, zou ik onze dochtertjes naar de opvang moeten sturen. Mijn tempo ligt wel iets lager dan normaal, maar dat zal ik zeker nog compenseren. Dit is ook nog allemaal nieuw. Binnen enkele dagen zal er nog meer routine zijn: voor mijn dochtertjes en voor mij."