Joke Cappelle uit Roeselare ontdekt tijdens lockdown haar passie voor keramiek

Toen Joke Cappelle (42) tijdens de eerste lockdown haar job verloor, groeide het idee om het over een andere boeg te gooien. Ze begon zelfstandig als grafisch ontwerper en ontdekte daarnaast een nieuwe passie.

Joke Cappelle bij enkele van haar creaties: “Elk stuk is uniek. Als de oven opengaat, is het altijd een beetje spannend.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Joke Cappelle bij enkele van haar creaties: “Elk stuk is uniek. Als de oven opengaat, is het altijd een beetje spannend.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Joke is afkomstig uit Staden maar woont al de helft van haar leven, samen met haar vriend Koen Dewulf, in Rumbeke. “Ik voelde mij in deze gastvrije gemeente onmiddellijk thuis. Door mijn sociale contacten met de plaatselijke Chiro en KSA, heb ik me vlug ingeburgerd.”

“Creëren, ontwikkelen of spelen met vormen en kleuren is altijd een beetje mijn ding geweest”, vertelt deze trotse mama van Sepp (2). “Als kind al moest ik voortdurend bezig zijn. Ik wist al vrij vroeg welke richting ik uit wilde. In 2000 studeerde ik af als grafisch ontwerpster.”

De voorbije 20 jaar deed Joke massa’s ervaring op bij verschillende reclamebureaus en sinds begin oktober begon ze met Studjo.ke helemaal zelfstandig. “Ik voel mij in mijn element als ik me creatief kan uitleven. Naast mijn interesse voor design, koken en fotografie heb ik de voorbije maanden, via mijn schoonmoeder Rita Polet, de liefde voor de draaischijf ontdekt.”

Knowhow van Omi Rita

“Tijdens de eerste lockdown werd ik technisch werkloos. Bedrijven waren in paniek en hadden geen behoefte aan reclame. Noodgedwongen zat ik thuis. De interesse in keramiek is er altijd geweest maar kwam tijdens deze periode in een stroomversnelling.”

‘Omi Rita’ was vroeger professioneel keramiekster en gaf haar knowhow graag door aan Joke. Ze maakte haar wegwijs in de boeiende wereld van keramiek en glazuur.

“Elk stuk is uniek en handgemaakt”

“Voor mij is het natuurlijk luxe om dit van zo’n ervaren en gedreven dame te mogen leren. Daarnaast maak ik dankbaar gebruik van haar infrastructuur, terwijl zij zich met veel plezier met onze Sepp bezighoudt.”

“Voor je tot een afgewerkt product komt, gaan er toch zo’n drietal weken voorbij. Het maken van proefexemplaren. Het ovenproces van opwarmen, bakken op 1260 graden en terug afkoelen neemt ook twee dagen in beslag. Daarna dompel je de potjes onder in glazuur en worden die nog eens gebakken. De definitieve kleur van je creaties, zie je pas als ze uit de oven komen. Elk stuk is uniek. Als de oven opengaat, is het altijd een beetje spannend”, lacht Joke.

“Mijn eerste project is een set vaasjes met passende droogbloempjes. Een ideaal geschenk voor jezelf of als liefdevolle attentie voor een ander. Ik ontwerp ook schaaltjes en tapas-bordjes. Perfect om tijdens de feestdagen te gebruiken”, zegt Joke.

“Er zijn drie versies van die vaasjes. Ze bestaan telkens uit twee stuks met twee bijpassende woorden. Op de bruine exemplaren lees je ‘mis-je’, de roze staan voor ‘kus-je’ en de groene ‘tot-zo’. Op de tappas-bordjes vind je ‘tast-toe’.”

Mooie attentie

“Dit idee ontstond tijden de coronaperiode. We kunnen kerst niet samen vieren, zien elkaar niet maar geven elkaar wel een attentie. Een set vaasjes met droogbloempjes en een paar opbeurende woorden is nog iets persoonlijker dan een kaartje sturen. Ik wil geen webshop met duizend en één producten. Elk stuk is uniek, handgemaakt en heeft een persoonlijke boodschap. Als ik aan mijn draaitafel bezig ben, vergeet ik alles om me heen en kom helemaal tot rust.”

Ooit hoopt dit creatieve talent haar eigen atelier in de tuin te bouwen. “De combinatie van Studjo.ke én Studjo.keramiek is voor mij in perfecte harmonie.”

Meer info vind je op www.studjokeramiek.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.