Joke (38) wil verslaafden ‘in hun kot’ helpen: “Nooit raak ik nog een druppel aan”

Joke Verbeke: "Veel verslaafden weten van zichzelf wel dat ze fout bezig zijn, maar ze kunnen er vaak bij niemand mee terecht." © Foto Kurt
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Eenzaamheid, verveling, piekergedachten, stress. De negatieve gevoelens die de coronacrisis naar boven brengen, hakken keihard in op mensen die kampen met een alcoholverslaving. Het nieuwe platform De Laatste Druppel werpt een online reddingsboei voor wie vanuit zijn of haar kot hulp wil. Eén van de oprichters is Joke Verbeke (38) uit Handzame. “Mensen weten van zichzelf wel dat ze fout bezig zijn, maar ze kunnen er vaak bij niemand mee terecht.”

De website De Laatste Druppel staat sinds begin deze week online. Mensen die hun alcoholprobleem het hoofd willen bieden, vinden op het platform een waaier aan ervaringsdeskundigen. Die kunnen ze via telefoon of videochat bereiken. Het idee voor het platform kreeg vorm in volle lockdown. “Veel mensen konden plots niet meer bij hun fysieke therapeut terecht. Het was niet evident om aan de nodige hulp te geraken”, zegt Joke Verbeke (38) uit Handzame.

Mensen helpen

De thuisverpleegster, die zelf een alcoholverslaving overwon, zag in die periode Kobe Lecompte in het nieuws getuigen over alcoholmisbruik. De auteur is ook een ex-verslaafde en heeft vele jaren als steun en toeverlaat voor lotgenoten op de teller staan. “Ik wou net als Kobe mensen helpen en dus zocht ik contact met hem. Net voor de zomer zijn we over een online platform beginnen nadenken (met als derde initiatiefnemer ook Feline Mersseman, derdejaarsstudente toegepaste psychologie aan Howest Brugge, red.) en we zochten ervaringsdeskundigen voor ons platform. We zijn blij dat we nu eindelijk zijn gestart.”

Als je plots zonder alcohol leeft, gaat er een nieuwe wereld open

Joke treedt zelf ook op als online hulp op het platform van De Laatste Druppel. Ze rakelt naar eigen zeggen haar verleden niet meer graag op. Wel is ze ervan overtuigd dat ze lotgenoten kan helpen. “Ik ben al snel na mijn verslaving begonnen met anderen raad te geven”, zegt Joke. “Ook op professioneel vlak kom ik als thuisverpleegster in contact met mensen die een alcoholproblematiek kennen. De verslaving komt voor in alle leeftijdscategorieën. In coronatijden zien we vooral verveling als gevaarlijke oorzaak voor alcoholmisbruik. Hobby’s vielen weg, men kon niet gaan werken.”

Lagere drempel

“Tijdens de lockdown ving ik uit allerlei richtingen signalen op. Door corona moeten we nog meer mensen bij hen thuis bereiken. Het belangrijkste is dat er gepraat kan worden. Dat kan gerust vanop afstand. Mensen weten van zichzelf wel dat ze fout bezig zijn, maar ze kunnen er vaak bij niemand mee terecht. Terwijl dat net heel erg nodig is. Met ons online platform kunnen we een verschil betekenen voor wie hulp nodig heeft. Je kan geholpen worden zonder uit je kot te komen. Naast de chatmogelijkheden is er ook een forum waar mensen vragen kunnen stellen. De drempel ligt zo minder hoog. Wij als ervaringsdeskundigen weten hoe iemand met een alcoholverslaving zich voelt. Dan kun je beter hulp bieden.”

De oplossingen voor iemands probleem kunnen volgens Joke heel verschillend zijn. “Van een eenvoudig wekelijks gesprek tot de aanzet tot een opname bij de ernstigere gevallen. Voor iemand die gevoelig is aan verslaving, is elke emotie een reden om te drinken. Zowel bij goed als slecht nieuws. Het is heel moeilijk om dat te overwinnen. Alcohol blijft ook een sociaal aanvaarde drug. Dat is gevaarlijk. Maar neem het van me aan, als je plots zonder alcohol leeft, gaat er een nieuwe wereld open. Je bent niet meer afhankelijk, je hebt het voor niets meer nodig, je energiepeil stijgt en je schaamte verdwijnt. Je wordt opnieuw gelukkiger. Nooit raak ik nog een druppel aan”, besluit ze.


Psychiater: “Isolatie speelt belangrijke rol”

Dokter Geert Bosma is verantwoordelijke psychiater voor de verslavingszorg in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus in Beernem. Hij splitst mensen met zorgwekkend alcoholgebruik op in twee groepen. “Er is een groep mensen die drinkt op café. Ze hebben hun gewoontes in een stamkroeg. Een tweede groep drinkers zit eenzaam thuis. Vooral die groep is meer beginnen drinken. Zij zijn nog meer geïsoleerd geraakt. Dat speelt een grote rol. Om iemand te helpen, doen wij in eerste instantie een beroep op het dichte netwerk van de patiënt. Ten tweede moeten mensen zo snel mogelijk weer zaken van vroeger opnemen. Mensen worden opgeroepen voorzichtig te zijn voor het virus, en terecht, maar zo valt er ook veel houvast weg. We moeten er binnen de mogelijkheden voor zorgen dat zij niet nog meer in een gat vallen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier