Johny Voners verliest strijd tegen huidkanker

Johny Voners zoals we hem allemaal kennen: in de huid van Xavier Waterslaeghers in 'FC De Kampioenen'.
Philippe Verhaest

Johny Voners, in Vlaanderen onsterfelijk geworden als Xavier Waterslaeghers in ‘FC De Kampioenen’, is overleden. De acteur vocht al sinds juni 2018 tegen huidkanker. Hij werd 74 jaar.

Johny Voners zag het levenslicht in 1945 in Tienen als Johny Hoebrechts en bouwde als acteur een indrukwekkende carrière uit. Hij raakte in zijn eigen Vlaanderen wereldberoemd als Xavier Waterslaeghers in FC De Kampioenen, een rol die hij sinds 1990 gestalte gaf. Daar dronk hij meer pinten dan dat hij er als doelman ballen stopte, maar hij zorgde eigenhandig voor een nieuw begrip: dankzij Xavier wordt een pils nu door nagenoeg elke Vlaming als een dagschotel bestempeld.

Hij was er ook de echtgenoot van Carmenneke, of sjoeke, die thuis duidelijk de plak zwaaide. En die de moeder is van Nerooke, de Yorshire terriër waar Xavier Waeterslaeghers niet veel van moest hebben. Hij zat daarom liever in zijn stamcafé, waar hij ten minste dagschotels kon drinken. Na dertig jaar is Xavier – en Johny Voners zelf – uitgegroeid tot Vlaams immaterieel erfgoed.

In FC De Kampioenen dronk Xavier Waterslaeghers meer pinten dan dat hij er als doelman ballen stopte, maar hij schopte het wel tot Vlaams immaterieel erfgoed

Al als 15-jarige trad hij op in de variétéwereld en werkte in 1965 mee aan de Nederlandse les op de toenmalige RTBF in feuilletonvorm en behaalde de eerste prijs aan het Koninklijke Conservatorium van Brussel, waar hij Nand Buyl als leraar had. Johny Voners was ook jarenlang vast lid van enkele repertoiretheaters. Zo stond hij van 1971 tot 1975 op de planken bij de KVS Brussel, daarna was hij tot 1983 verbonden aan het Antwerpse Fakkeltheater.

Axel Nort, Kulderzipken, Het Pleintje…

Het grote publiek kent de man echter van zijn rijkgevulde televisie- en filmcarrière. De grote doorbraak beleefde hij in het jeugdfeuilleton Axel Nort, maar hij was ook te zien in Wij, heren van Zichem, Het Pleintje en Beschuldigde, sta op. In de jaren negentig was Johny Voners nog te zien als Gaston in Benidorm, maar ook meer recente jeugdseries mochten van zijn talent genieten. Hij acteerde onder andere in Kulderzipken en Mega Mindy.

Johny Voners
Johny Voners© MVW

Johny Voners was ook een begenadigd zanger, dat bleek uit zijn vertolkingen van zijn chansons van de Franse zanger Charles Aznavour. Hij lanceerde het album Aznavoners en bracht in 2018 ook Nederlandstalige adaptaties van het repertoire van Aznavour.

De laatste jaren van zijn leven – sinds 2012 – woonde Johny Voners in Waregem. In september 2019 moest hij plots even stoppen met acteren omdat Johny chemotherapie kreeg. De huidkanker had ondertussen uitzaaiingen naar de botten. Begin 2020 moest hij vervolgens verschillende geplande voorstellingen van zijn muzikale show Et alors… En dan… Voners! annuleren, wegens een nieuwe behandeling. Ook de voorbereidingen voor nieuwe afleveringen van FC De Kampioenen werden tijdelijk stilgelegd.

Johny Voners overleed dinsdag op 74-jarige leeftijd.

In september 2018 gaf Johny Voners nog een uitgebreid interview aan onze krant.

Johny Voners verliest strijd tegen huidkanker
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier