John Dekimpe neemt (een beetje gedwongen) afscheid als pastoor

Pastoor John Dekimpe. © GF
Redactie KW

Het leek op een gewoon ‘benoemingsbericht’ vanuit het bisdom, maar het was het toch niet helemaal: “John Dekimpe, pastoor van de federatie Hoog-Kortrijk, is per 1 januari 2018 benoemd tot meewerkend priester in het wzc Sint-Jozef (Condédreef).”

Concreet betekent het dat de bekende priester ermee ‘moet’ stoppen als pastoor en zelf geeft hij toe dat het met frisse tegenzin is… “Ik had inderdaad nog graag voortgedaan”, zegt hij, “maar de bisschop is formeel. Ik ben 75 en dus moet ik mijn ambt neerleggen.”

John Dekimpe, geboren in Bellegem, mocht die 75 kaarsjes uitblazenop woensdag 6 september. “Normaal vier ik op woensdag in de Damiaankerk eucharistie voor een tiental mensen. Toen ik er die dag aankwam, was de verrassing compleet: een bomvolle kerk, onder andere met veel mensen voor wie ik in de loop der jaren mocht werken“, zegt hij dankbaar. Daar waren ook heel wat oud-Kulakstudenten bij, want John Dekimpe is misschien nog wel het best bekend als oud-studentpastoor.

De goedlachse pastoor John Dekimpe deed wel graag iets speciaals: zo deelt hij in elke mis 'mignonetjes' uit aan de kinderen.
De goedlachse pastoor John Dekimpe deed wel graag iets speciaals: zo deelt hij in elke mis ‘mignonetjes’ uit aan de kinderen.© GF

Na zijn priesterwijding in 1969 was hij enkele jaren in Leuven, terwijl hij zelf nog studeerde, pedaverantwoordelijke en werkte hij voor de Katholieke Jeugdraad. In 1974 volgde hij Ignace Dewitte op als studentenpastoor van de Kulak. In 1993 werd hij tot deken in Menen benoemd, maar in 1996 werd hem gevraagd opnieuw Kulak-studentenpastoor te worden, met ook de Pius X-parochie erbij. Tot hij zeven jaar later benoemd werd tot pastoor van Sint-Rochus in Kortrijk. Intussen is dat de federatie Hoog-Kortrijk geworden met de Damiaankerk en Sint-Theresia (op ‘t Hoge waar hij eerder al dienst deed).

Een opvolger als pastoor zal John Dekimpe niet meer krijgen. Er komt een herschikking van het pastorale landschap in Kortrijk. Zoals overal zal dat leiden tot ‘pastorale eenheden’, waarin de vroegere parochiegrenzen vervagen. In de rand zijn er al twee gevormd: Sint-Marcus (Heule-Bissegem) en Edith Stein (de zuidelijke deelgemeenten). Voor de stad moeten er nog twee gevormd worden. De eerste (met O.L.Vrouw, Sint-Maarten, Sint-Elooi en H. Pius X) staat in de steigers voor begin 2018. Later moeten dan nog de parochies Sint-Rochus, H. Damiaan, Sint-Jan en Sint-Elisabeth ‘samensmelten’.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier