Johan Vroman : “De Izegem Tribes zijn hoeksteen van mijn leven”

Redactie KW

Johan Vroman is al ruim twintig jaar de duivel-doet-al bij de Izegem Tribes. “In heel Vlaanderen sta ik bekend als mister hotdog”, glimlacht hij.

Johan Vroman kwam eerder toevallig bij de Izegemse American Football-club terecht. “Ruim twintig jaar geleden huisvestten we hier in ‘t Damberd een studentenclub, de Merletten”, opent hij zijn verhaal. “Onder andere Pieter en Willem Demuynck hadden plannen om American Football in Izegem te lanceren en ik kreeg de vraag om tijdens de thuiswedstrijden drank en hotdogs te verkopen. Dat zag ik wel zitten en voor ik het wist stond ik bij elke thuismatch langs de zijlijn.”

KFC Izegem

Aanvankelijk moest Johan het redelijk bescheiden houden. “Twee worsten en drie pinten bier, bij wijze van spreken”, glimlacht hij. “In de beginjaren kwamen enkel vrienden en familie naar de Izegem Redskins zoals de club toen nog heette kijken. Maar nu lokken we tot vijfhonderd man. Dat is meer dan voor een thuismatch van KFC Izegem. En meer dan twee decennia later sta ik nog altijd langs de zijlijn, al zijn de hotdogs nu wel door hamburgers vervangen. De opbrengst van mijn standje gaat integraal naar de club. We betalen er het Rode Kruis mee, net als de scheidsrechters en de mensen die de lijnen op het veld trekken. Ik verdien er geen cent aan. Meer nog: ik betaal zelf mijn eigen consumpties. Ik doe dit uit liefde voor de club.”

Met de glimlach

De uren die Johan aan de Izegem Tribes heeft gespendeerd, zijn niet meer te tellen. “Maar ik doe het met de glimlach. De dankbaarheid van die kerels is enorm. En ook in het Belgische American Football-wereldje ben ik een bekend gezicht. Ze noemen me overal mister hotdog”, lacht hij. “De spelers zijn vaak beren van twee meter lang, maar ze zijn poeslief. Troetelberen zijn het.”

Zelf heeft hij nooit het spelletje beoefend. “Vroeger had ik er geen tijd voor en nu zou ik er wel graag aan beginnen. Maar ik ben te oud geworden. Geef mij maar het werk naast het veld, zoals nu zondag tijdens de Belgian Bowl. Mijn eet- en drankstandje zal weer overuren doen.”

(PVH-foto Frank)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem van vrijdag 27 juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.