https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Johan Töpke uit Middelkerke is 20 jaar weerfotograaf

Weerfotograaf Johan Töpke bezorgt de weermannen en -vrouwen ook telkens inspiratie voor hun weerpraatje. (foto LC)©luc cassiman
Weerfotograaf Johan Töpke bezorgt de weermannen en -vrouwen ook telkens inspiratie voor hun weerpraatje. (foto LC)©luc cassiman
Redactie KW

In de paasvakantie van 2001 stuurde Johan Töpke zijn eerste weerfoto’s uit Middelkerke door naar de VRT. Ook Focus WTV kreeg regelmatig weerfoto’s toegestuurd. Zoveel jaren later is hij nog altijd passioneel bezig met het nemen en doorsturen van weerfoto’s en vindt hij het nog steeds een uitdaging om unieke weerfoto’s te nemen en ze te zien verschijnen tijdens de weerberichten.

Johan Töpke (57) is gemeenteraadslid voor Open VLD in Middelkerke, maar vooral gekend als de man wiens weerfoto’s heel regelmatig te zien zijn tijdens de weerberichten op tv. Alhoewel een geboren Oost-Vlaming, is hij al sinds heel jonge leeftijd verbonden met Middelkerke. “Wij woonden in Lede, maar mijn tienerjaren bracht ik volledig door in Middelkerke. Lede en Aalst waren voor mij enkel het schoolgebeuren maar hier had ik veel vrienden”, zegt Johan Töpke. In 2001 stuurde hij zijn eerste weerfoto’s van Middelkerke door naar VRT en Focus WTV.

Weerpraatje

“We waren toen met drie weerfotografen aan de kust, een in De Panne, een in Blankenberge en ikzelf in Middelkerke. Ik stuur bij mijn foto’s ook altijd wat begeleidende tekst mee zodat de weerman of –vrouw inspiratie heeft voor het weerpraatje. Enkel ik weet wat ik doorstuur van tekst en het is dan leuk als ik hoor dat ze enkele van mijn woorden gebruiken in hun weerpraatje”, zegt hij.

Johan heeft ook goeie contacten met zij die het goeie (of minder goeie) weer maken en vooral dan met Frank Deboosere met wie hij steevast een praatje maakte in de tijd dat Radio 2 nog op zaterdagmorgen te gast was in het casino van Middelkerke.

“Het is voor mij steeds een uitdaging om een geschikte weerfoto te nemen. Soms is het grijs weer en moet je zelf kleur zoeken in de natuur en andere keren is er stormweer en kom je gezandstraald thuis of laat je je verrassen door een opkomende golf en hou je er een nat pak aan over. Achteraf is de voldoening dan meestal des te groter”, geeft Johan mee. Johan Töpke maakte al tal van unieke weerfoto’s waar hij ook al prachtige commentaren op kreeg.

Bijeenkomst

Ook op vlak van weerfoto’s is er de laatste jaren heel wat veranderd. “Zowel de wijze van foto’s nemen als het doorsturen van de foto’s is niet meer te vergelijken met vroeger en is sterk geëvolueerd. De laatste bijeenkomst van de weerfotografen bij de VRT dateert van enkele jaren geleden en ik hoop dat, als de maatregelen het toelaten, er vlug weer een bijeenkomst gepland wordt”, besluit hij.

(PBM)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.