Johan Schoutteet afgezet als voorzitter van Het Blauwe Kruis Brugge

Johan Schoutteet is niet langer de voorzitter van Het Blauwe Kruis. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Paleisrevolutie bij dierenasiel Het Blauwe Kruis Brugge. Voorzitter Johan Schoutteet werd tijdens de jongste bestuursvergadering afgezet als voorzitter van de vereniging. “Ik ben een geslagen hond”, reageert hij ontzet.

“Toen ik vrijdag op de bestuursvergadering arriveerde, werd meteen een brief voorgelezen”, reageert een aangeslagen Johan Schoutteet. “Daarin werd gesteld dat met de steun van vijf van de negen leden ik onmiddellijk afgezet werd als voorzitter. Ze hebben gewacht tot mijn beste kameraad en bestuurslid Luc Aernout overleden was (Luc overleed op 3 augustus op 57-jarige leeftijd na een jarenlange strijd tegen darmkanker, red.). Zo hadden ze plots een meerderheid. Twee dagen na zijn begrafenis kreeg ik het bericht…”

“Ze hebben gewacht op het overlijden van mijn beste vriend Luc om een meerderheid te hebben” – Johan Schoutteet

“De reden van mijn ontslag? Tja, ik zal niet handelbaar en niet meer bekwaam zijn, zeker? Ze willen blijkbaar een nieuwe wind door het asiel laten waaien. (stilte) Ik ben een geslagen hond. Liefst 47 jaar heb ik me ingezet voor het dierenasiel, waarvan 20 jaar als voorzitter. Het is mijn levenswerk. Als gepensioneerde was ik dagelijks nog acht uur bezig met de vereniging. Na mijn ontslag heb ik nog tientallen telefoons gekregen omdat er net een grote bestelling toekwam, iets waar ik verantwoordelijk voor was. Wie zal dat nu doen? Ik hoop dat ze beseffen wat ze deden.”

Op de bestuursvergadering werd advocate Hermien Deprez aangesteld als de nieuwe voorzitter. Over het gedwongen vertrek wil zij voorlopig op de vlakte blijven. “Vooraleer we uitgebreid reageren, wil ik eerst het stof laten liggen. Ik wil nu niet met modder gooien. Ik kan wel bevestigen dat ik vanaf nu permanent het voorzitterschap op mij neem en dat ik voor een bestuur ga waarin iedereen evenveel zeggenschap heeft. Trouwens: enkel het voorzitterschap verandert, Johan blijft lid van het bestuur. Later zullen we nog wel uitgebreid reageren. De mensen moeten zeker geen schrik hebben: de werking blijft gewoon doorlopen zoals het was. We hebben een goed personeelsbestand, dus aan de zorgen van de dieren zal er niet ingeboet worden.”

Te spaarzaam?

Waarom werd nu actie genomen en lieten ze Schoutteet zijn termijn, die nog twee jaar loopt, niet uitdoen? In de wandelgangen valt te horen dat kleine frustraties zich opstapelden. De nieuwkomers in het bestuur zouden vinden dat Schoutteet te veel het laken naar zich toetrekt en te veel de vinger op de knip hield, te spaarzaam was. “Johan stond er bijvoorbeeld op dat het sluitingsuur van 18 uur strikt werd nageleefd”, klinkt het. “Maar sommigen hielden het asiel toch langer open, waardoor er door het personeel overuren gedaan moesten worden én er dus extra kosten waren.”

Tijdens zijn voorzitterschap kreeg Johan Schoutteet al enkele keren tegenkanting. In het verleden namen oud-medewerkers de werking van Het Blauwe Kruis en de rol van de voorzitter op de korrel. Ze klaagden op sociale media allerhande wanpraktijken aan, waarop Schoutteet een klacht wegens laster en eerroof neerlegde. Iedereen werd echter buiten vervolging gesteld.

Het grootste en mooiste moment van zijn voorzitterschap was de recente inhuldiging van het nieuwe gebouw, die tot stand kwam na een anonieme erfenis van 1,2 miljoen euro van bejaarde dame uit Jabbeke. Die vervingen de kotterijen uit 1979.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier