Johan Roussel (62) is één van de Heuvellandse Mooimakers:”Niet te geloven wat ik vind!”

Johan Roussel: "Dit werk is eigenlijk dweilen met de kraan open." © EF
Redactie KW

Johan Roussel (62) sloot zich één jaar geleden aan bij de Heuvellandse Mooimakers, een groep vrijwilligers die zich inzet om alle zwerfvuil in Heuvelland op te ruimen. “Toen ik op pensioen ging, nam ik me voor iets nuttigs te doen voor de gemeenschap.”

Vanuit zijn woning aan de Poperingestraat in Westouter vertrekt Johan tot twee keer in de week voor een wandeltocht. “Noem het beter een zwerfvuiltocht. Met een fluohesje aan en een grijper in de hand vul ik tot makkelijk vier vuilniszakken per opruimbeurt. Ik weet ondertussen waar ik wat zal vinden. In de Gemenestraat bijvoorbeeld, op de grens met Frankrijk, vind ik steevast lege bierflesjes. De vorm wijst erop dat ze in Frankrijk gekocht zijn. Verder is er een straat in Westouter waar geregeld gebruikte pampers liggen.” Johan schrikt al lang niet meer wat hij zoal vindt in de Westouterse grachten. “Deze week lag er nog een matras in de gracht, dit heb ik wel doorgegeven aan de gemeente. Die signaleert dat dan ook aan de politie om een proces-verbaal op te maken. Ook een aangereden hert heb ik aan de gemeente gemeld.”

Peuken, plastiek, papier

Johan begint elke keer weer te voet of met de fiets aan zijn taak. “Toen ik stopte met werken, heb ik mijn auto verkocht. Ik ben van nature zeer sportief en zo ben ik zeker genoeg in beweging.” Na een weekend trekt Johan steevast naar de winkelstraat op de Zwarteberg. “Onvoorstelbaar wat ik daar allemaal vind. Natuurlijk veel plastiek en papier, maar ook sigarettenpeuken en lege koffiebekers. Er is een tabakswinkel die aan de klanten gratis koffie serveert wanneer ze een bepaalde hoeveelheid sigaretten aankopen. Ik sprak daarover al het personeel van de tabakszaak aan, maar kreeg daar geen gehoor.”

Over zijn vrijwilligerswerk wordt Johan vaak aangesproken. “Dat sociaal contact doet me veel plezier, maar het is en het blijft dweilen met de kraan open. De mensen moeten in de eerste plaats een andere mentaliteit aannemen en verantwoordelijk zijn voor eigen afval.”

Deze week lag er een matras in de gracht

“Ook de handelaars moeten meestappen in het verhaal, net als de overheid. Wekelijks ben ik aanwezig op de vrijdagmarkt in Poperinge met mijn boodschappenmand. Het is onvoorstelbaar hoeveel keer ik een plastieken zakje moet weigeren. Als de overheid nu eens statiegeld zou invoeren op blikjes, dan zijn we ook al een stap verder. Johan wijst ook met een beschuldigende vinger naar de landbouwers. “Ik vind nogal wat folie dat rond het hooi werd gewikkeld of ook nylonkoorden om de voeders vast te maken. Ikzelf spring dan over de dijk om deze zaken op te ruimen. Springt de landbouwer uit zijn tractor of rijdt hij het afval nog wat dieper het veld in?”

Grote zwerfvuilactie

Johan Roussel wil wel nog de goede medewerking met de Heuvellandse milieudienst benadrukken. Die dienst organiseert in maart weer een grote zwerfvuilactie waar de verenigingen zich dan aanmelden om even mooimakers voor één dag te zijn. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier