Johan Neels covert hits in Brugs dialect

Sinds afgelopen lente vormt Neels samen met de gitaristen Erik De Corte en Luc 'Croco' Demeester De BV's. © Davy Coghe
Redactie KW

Op zaterdag 7 september kun je nabij de kerk van Sint-Gillis de vierde editie van Sint-Gillibillies bijwonen. Van 14 uur tot middernacht passeren liefst negen acts de revue. Zo staat om 17.15 uur Johan Neels geprogrammeerd, die iets bijzonders doet: hij zingt rockklassiekers in een Brugs dat zich als sappig laat omschrijven. “‘Little Red Rooster’? Dan zeg ik ‘ennen die an de snuuv zien’.”

Bij oudere lezers zal de naam van Johan Neels (66) beslist een belletje doen rinkelen. Van 1984 tot 1999 dreef hij samen met zijn eega Marleen Inghels in West-Gistelhof 23 het toepasselijk genaamde restaurant Gistelhof. Vandaag vind je op deze locatie Tom’s Diner. “In ons etablissement speelde livemuziek een voorname rol, want we programmeerden zowel blues als kleinkunst”, vertelt Neels, die op zijn 14de zijn eerste drie gitaarakkoorden leerde van Jaak Vernieuwe, zijn leider in de Zeescouts.

Brugs handelsmerk

“Later ben ik nummers van Willy Lustenhouwer beginnen spelen en van dat Brugs dialect heb ik nu mijn handelsmerk gemaakt. Vandaag speel ik op mijn akoestische gitaar klassiekers van de rock, maar ik zing ze in onze streektaal.”

Zo boog Neels House of the rising Sun (vooral bekend in de versie van The Animals) om tot De Poarten van ‘t Pandreitje, Proud Mary (van Creedence Clearwater Revival) tot Droaien an me wieltje, Ghost Riders in the Sky (van Johnny Cash) tot Twi zwoantjes ip e motto en Honky Tonk Woman (van The Rolling Stones) tot Zi’s e schoan, schoan meistje/Wien eet doar de keure kunnen van ‘en? . “Ik geef telkens wat uitleg, zodat mijn toehoorders snel de draad kunnen oppikken”, licht Neels toe, die van ‘What’s Up’ van 4 Non Blondes een protestlied gemaakt heeft. Voor de mannenzaak.

Sinds hij zich in januari op deze leuke gimmick begon toe te leggen, heeft hij al een playlist met een 15-tal nummers. “En er blijven er bijkomen, want ik heb de smaak te pakken”, grapt de Bruggeling Neels, die jarenlang ook aquarellen maakte, een hobby die hij graag, nu hij op pensioen is, opnieuw op zou pakken.

De BV’s

Sinds afgelopen lente vormt Neels samen met de gitaristen Erik De Corte en Luc ‘Croco’ Demeester De BV’s, wat staat voor De Brugse Vinten. “Ambiance verzekerd, want we spelen zowel blues als rock-‘n-roll, maar ook liedjes in – jawel – ‘t Brugs”, lacht Neels. (Stefaan Van Volcem)


Wie Johan Neels wil contacteren voor een optreden – solo of met De BV’s – kan hem bereiken via het mailadres neelsjohan@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier