Johan Leenknecht tevreden over realisaties eerste werkjaar vzw DOGBO-Dogbo

Ex-stadssecretaris Johan Leenknecht legt al jaren zijn hele ziel in de ervaringsreizen naar Bénin en Dogbo en overtuigt er de plaatselijke bevolking, zoals hier in het centrum Tuin van Toyo, van de warmte waarmee de vzw DOGBO-DOGBO de projecten in Bénin koestert. (Foto EBRO)
Eddy Brouckaert
Eddy Brouckaert Senior writer

“Ik prijs me erg gelukkig met wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd”, laat voorzitter van vzw DOGBO-Dogbo Johan Leenknecht weten. Zo kregen enkele projecten in het Afrikaanse stadje een financieel duwtje in de rug. Dogbo beroert Roeselare, zoveel is duidelijk.

Met de bedoeling om de stedenband tussen Roeselare en het Afrikaanse Dogbo te versterken, het netwerk rond die stedenband uit te breiden en projecten in Bénin en Dogbo te steunen, werd in juli 2016 vzw DOGBO-Dogbo opgericht. Het idee om projecten in Bénin te steunen kwam er na een eerste ervaringsreis in het voorjaar van 2016. Tijdens die ervaringsreis werden enkele ‘projecten voor de toekomst’ bezocht. Zo ook de Tuin van Toyo, een centrum voor personen met een mentale handicap. Ook het centrum Pejes werd bezocht, dat is de warme thuis van 52 analfabete meisjes tussen 12 en 25 jaar die ooit het slachtoffer waren van kinderhandel. De kinderen krijgen er vorming via een naaiopleiding.

Beide projecten maakten een diepe indruk op de deelnemers en werden in 2017 financieel gesteund. Ook chauffeur Lambert Sossou, een goedlachse echte Béninois en de perfecte gids om ‘zijn’ Bénin mee te verkennen, kon zich via een renteloze lening in Roeselare een nieuw toeristenbusje aanschaffen. De deelnemers aan de tweede ervaringsreis in maart 2017 mochten al van dit busje genieten.

sensibilisering

DOGBO staat voor Duurzame Ontwikkeling en Gemeenschapsbevorderende Ondersteuning. Op de jaarvergadering van de vzw werd beslist om de projecten Tuin van Toyo en Pejes verder financieel te steunen en ook de ervaringsreizen voort te zetten. Tegelijk werd beslist om in Roeselare in te zetten op sensibilisering rond de werking van de vzw. De nieuwe vzw laat de regio rond Dogbo duidelijk niet meer los.

“We willen met onze vzw instaan voor de financiering van een voltijdse medewerker”

Voorzitter Johan Leenknecht: “Ik prijs me erg gelukkig met wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd. Met de opbrengsten van de twee voorbije ervaringsreizen en diverse giften hebben we aan elk van de twee projecten 1.000 euro kunnen schenken. We hebben ook een subsidie ontvangen van de provincie West-Vlaanderen voor het project Tuin van Toyo.”

‘On est ensemble’

“Daar werden in oktober 2017 en dat is sneller dan verwacht gloednieuwe gebouwen in gebruik genomen. We kregen daarvoor weliswaar ook de steun van andere Nederlandse en Franse partners. Zoals onze vrienden in Bénin het zo warm kunnen zeggen: ‘On est ensemble’. Samen zijn we sterk!”

“‘Inmiddels beweegt er ook iets op het stadhuis. Alle personeelsleden van de stad kregen immers de kans om mee te reizen naar Dogbo onder begeleiding van schepen Henk Kindt en stadsambtenaar Piet Ternest en tegen betaling. Zowel voor 2018 als voor 2019 liggen die reisgroepen al vast. Op die manier verruimen we het draagvlak van onze vzw en brengen we steeds meer mensen in contact met zowel stad Roeselare als onze vzw in Dogbo.”

voltijdse medewerker

“De nieuwe infrastructuur bij Tuin van Toyo, waardoor de patiënten eindelijk in menswaardige omstandigheden kunnen opgevangen en verzorgd worden, is slechts één aspect van het dossier. Nog veel belangrijker en ook moeilijker is het aanwerven van professionele begeleiders. Zo’n begeleidend personeelslid kost in Bénin ongeveer 800 euro per jaar. We willen met onze vzw heel graag instaan voor de financiering van die voltijdse medewerker. Wij zoeken daarom mensen die ons 30 euro per jaar wensen te schenken. Als we 30 zulke mensen vinden, is een volgende doelstelling gerealiseerd.”

“Ongelooflijk eigenlijk welke positieve energie er na onze eerste ervaringsreis is vrijgekomen. Het is een prachtig verhaal van engagement en vriendschap”, besluit Johan Leenknecht die eind januari samen met Stefaan Devarrewaere en een tienkoppige mannengroep richting Dogbo vertrekt.

(EBRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier