Johan is regionaal coördinator welzijn bij Midwest: “Hebben al pionierswerk verricht”
Toen Johan Vandenbussche in juni 2020 aan de slag ging bij Midwest was de coronacrisis al uitgebarsten. Hij kreeg er specifiek de bevoegdheid over het welzijn in het samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten. “En er komt veel op ons af.”
Midwest is het intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen 16 gemeenten en steden: Ardooie, Meulebeke, Oostrozebeke, Pittem, Ruiselede, Tielt, Wielsbeke en Wingene (arrondissement Tielt) en Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Ledegem, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden (arrondissement Roeselare).
In de coronacrisis bleek nog maar eens de meerwaarde van dat intergemeentelijk overleg. Zo stemden de burgemeesters van de gemeenten hun aanpak op elkaar af. “Een voorbeeld daarvan is het uniform verplichten om het mondmasker op zak te hebben. Midwest levert zelfs op Vlaams niveau pionierswerk. Zo werd onder meer de aanpak van de contacttracing van Midwest later gekopieerd naar de rest van Vlaanderen.”
Voetbalvoorzitter
Het samenwerkingsverband biedt het voordeel dat er door de schaalvergroting meer middelen kunnen vrijgemaakt worden. En zo kon ook een regionaal coördinator welzijn aan boord worden gehaald. Johan Vandenbussche (59) is een geboren en getogen Lichterveldenaar. Hij is getrouwd met Karin Wynsberghe en is de vader van Fien (29), Jarne (27) en Siebe (24). Hij is sinds een zestal jaar de voorzitter van KFC Lichtervelde, maar is ook lid van de heemkundige en de perskring. Van opleiding is hij licentiaat psychologische en pedagogische wetenschappen. Beroepshalve doorzwom hij al heel wat watertjes. Hij werkte onder meer voor Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen en VVSG, waar hij opdrachten voor de Koning Boudewijnstichting uitwerkte. Maar hij was ook kabinetschef op de federale kabinetten maatschappelijke integratie van ministers Johan Vandelanotte, Marie Arena, Christian Dupont en Philippe Courard. Aan UGent was hij ook een aantal jaar assistent. “Ik heb me ook altijd graag vastgebeten in lokaal sociaal beleid”, zegt de Lichterveldenaar.
De eerste coronagolf was al achter de rug toen hij in dienst kwam van Midwest. In een interview met De Weekbode verklapte de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq, eveneens voorzitter van Midwest, dat hij het aanwerven van een welzijnscoördinator had moeten bepleiten.
Ondertussen heeft Johan Vandenbussche de handen meer dan vol. “We slagen er in om middelen samen te brengen waar je als gemeente of stad op je eentje moeilijker de hand zou kunnen op leggen. We brengen die middelen samen, waardoor we ook mensen kunnen aanwerven en projecten kunnen lanceren. Midwest werkt op verschillende poten: van milieu tot ruimtelijke ordening, over economie tot cultuur, vrije tijd en sport,… En welzijn is ook een van die aspecten. Veel aandacht gaat nu uit naar de vaccinatiecentra, maar dat is slechts een onderdeel. We zijn daar ook vrij snel tot onze drie vaccinatiecentra gekomen. Die hebben alle drie een vlotte bereikbaarheid en centrale ligging als pluspunt. De drie steden hebben elk ook hun eigen ziekenhuis. Dentergem en Lendelede, twee gemeenten die niet tot Midwest behoren, worden in onze centra gevaccineerd. Wielsbeke trekt dan weer naar Waregem, omdat het ook tot de Eerstelijnszone Regio Waregem behoort.”
Expertise delen
De samenwerking met de eerstelijnszones loopt vlot. “Zij zorgen onder andere voor de medische bestaffing. De gemeentebesturen zorgen voor de algemene werking van de vaccinatiecentra. Door eigen mensen, maar ook met vrijwilligers: van mensen die onthaal doen tot stewards op de parking. Met Midwest ondersteunen we de algemene coördinatie. Wij zullen klaar zijn met onze centra tegen half februari, hopelijk volgen ook snel de vaccins.”
“Met onze centra zullen we klaar zijn tegen half februari, hopelijk volgen ook snel de vaccins”
Maar ook het algemeen welzijn, dat door de hele coronaproblematiek nog meer onder druk kwam te staan, krijgt aandacht binnen Midwest. “Onder meer samen met de OCMW’s en andere diensten ontwikkelen we initiatieven. We proberen ook de mensen die minder aan de bak komen en al wie recht heeft op steun bereiken. En daarvoor moet je soms ook je bureau verlaten. Zo rollen we een geïntegreerd breed onthaal uit waarbij de burger met al zijn of haar welzijnsvragen op één plaats terecht kan. Belangrijk is dat we ook de expertise, die er is binnen de gemeentes, met elkaar delen. Als we al die expertise samen leggen, is dat een echte meerwaarde. Je kan veel van elkaar leren.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier