Johan Hellings, algemeen directeur AZ Delta: “Alle hens aan dek, maar wij kunnen dit aan”

Johan Hellings maakt zich sterk dat hij met het AZ Delta-team de stijgnde covid-druk op het ziekenhuis het hoofd kan bieden. © belga
Wouter Vander Stricht

AZ Delta heeft voor een week de reguliere, planbare ingrepen vooruitgeschoven. “De cijfers zijn niet goed, dus moeten we nu ons ziekenhuis reorganiseren naar de maximale opvang van de Covid-19-patiënten. We maken ons sterk dat we daarin zullen slagen, maar daarvoor moeten ingrepen die kunnen uitgesteld worden zeker al een week wijken”, zegt algemeen directeur Johan Hellings. “Maar we blijven paraat voor onze bevolking. Wie dringend medische zorgen nodig heeft, kan zeker bij ons terecht.”

Dag na dag stijgen de coronacijfers en dat ondervindt men ook bij AZ Delta aan den lijve. Donderdagmiddag werden al 160 patiënten verzorgd, waarvan 22 (+1) op de dienst intensieve zorgen. Dat waren er toch weer 14 meer dan de dag voordien.

Reorganisatie

Toch wil algemeen directeur Johan Hellings een belangrijke boodschap naar buiten brengen. “Wij hebben ons moeten reorganiseren, maar wij hebben alles onder controle. Laat dat duidelijk zijn. Op de drie campussen waar we covid-patiënten verzorgen, Rumbeke, Menen en Torhout, hebben we nu wel de planbare ingrepen een week vooruitgeschoven. We moeten immers middelen en mensen vrijmaken om de uitgebreide covid-afdelingen te laten functioneren.”

Directeur Hellings: “Wij zijn er voor onze bevolking. Voor de coronapatiënten, maar ook voor wie andere dringende hulp nodig heeft”

Operaties die dringend zijn, maar niet nu op dit moment moeten gebeuren, worden dus uitgesteld. Zo hoopt AZ Delta de curve zich naar beneden te buigen. Maar de directeur wil ook geen paniek zaaien. “Wij zijn een groot ziekenhuis en passen ons aan aan de omstandigheden. Het ziet er naar uit dat de cijfers nog zullen stijgen, maar wij houden ons paraat. Wij zijn er voor onze bevolking. Voor de coronapatiënten, maar ook voor wie andere dringende hulp nodig heeft. Aarzel daarom nooit om naar de spoedafdeling te komen als je dringend geholpen moet worden.”

Oproep naar bevolking

De directeur hoopt dat de mensen zich ook aan de genomen maatregelen houden. “Wij zijn een ziekenhuis en kunnen dat niet afdwingen. Maar de mensen hebben het zelf in handen hoe het ons hier de komende weken zal vergaan.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten