Johan Geldhof na 35 jaar chocolaterie Parfait: “In de beginjaren was het keihard knokken”

Johan Geldhof geniet nog altijd van het creëren van de eigen producten voor chocolaterie Parfait. (foto Frank) © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Parfait, de bekende chocolaterie en banketbakkerij, is terug op de Bosmolens, waar het ooit voor Johan Geldhof en zijn echtgenote Carine begon. “Op onze nieuwe locatie hebben we vooral veel ruimte. We zijn hier nu 14 dagen bezig en ik zou nooit meer terug willen.”

Het vroegere Caravans Vanhoutte heeft nu plaats gemaakt voor een andere handelszaak. Johan Geldhof plantte er een nieuwbouw neer en ondertussen vonden de klanten al vlot de weg naar de Manegemstraat. Er werd zelfs al gewag gemaakt van een kleine file op de N36.

We kregen van Johan ook een rondleiding in de 1.500 vierkante meter grote zaak. 800 vierkante meter daarvan situeert zich op het gelijkvloers. Boven bevindt zich een technische ruimte. “Onze koeling gebeurt via CO2, er komt geen freon meer aan te pas. Op dat vlak werken we mee aan de duurzaamheid. De warmte die onze technische installatie opwekt, wordt overigens gerecupereerd.”

Boven bevindt zich ook een ruimte voor het personeel, toiletten en een douche. Maar ook een grote stockageruimte waar de basisproducten en toebehoren een plaats krijgen. Goederen aanleveren gebeurt nu beneden. “Vroeger was het alle hens aan dek in de Roeselaarsestraat als iemand kwam leveren. Dan haalden we met enkele mensen alles snel binnen. Nu wordt hier alles op een pallet binnen gereden en indien nodig via de lift naar boven gebracht.”

De afdeling roomijs, banketbakkerij en chocolaterie hebben er elk hun eigen werkplaats met de nieuwste toestellen. En uiteraard is ook de winkel beneden. Vanuit de winkel kun je overigens de chocolatiers aan het werk zien. “In onze vroegere winkel kwam je meer in een trechter terecht. Nu werken we met een doorschuifsysteem en kan iedereen vlot bediend worden.”

Je keert terug naar de Bosmolens waar ook je roots liggen. Waarom?

“We wonen hier ook nog altijd op enkele honderden meter van onze nieuwe zaak. Zelf zijn we ooit gestart in de garage bij mijn ouders in de Oude Ieperstraat. Ik had de nodige ervaring opgedaan, maar uiteindelijk hebben we drie jaar getest. Mijn vader was tuinbouwer, we woonden naast Structuplas. De naam Parfait werd gesuggereerd door mijn moeder. Mijn beide ouders zijn ondertussen overleden. Dat we hier nu terecht zijn gekomen is een opportuniteit. We wilden graag in Izegem blijven, maar je moet ook een geschikt stuk grond vinden. Toen we hoorden dat Geert Vanhoutte zijn zaak van de hand zou doen, ben ik met hem gaan praten. En dan is alles in een stroomversnelling geraakt.”

“We kloppen niet meer de zotte uren van vroeger”

Een forse investering voor iemand die al 35 jaar aan de slag is?

“Dat klopt, de portemonnee is nu even leeg. (lacht) Maar de opvolging is ondertussen ook verzekerd. Hier in Izegem heeft mijn dochter Vanessa de leiding over de chocolaterie, mijn schoonzoon Korneel Beauprez over de patisserie. Onze andere dochter Virginie is verantwoordelijk voor onze winkel in Menen. Of we ook de investering hadden gedaan zonder opvolging? Dat weet ik niet. Maar we konden er niet meer uitbreiden en ik hou er niet van om stil te staan, ik wil vooruitgang zien. Het is nu goed om zien dat de jonge gasten zich ook volop op de job gooien.”

Dochter Vanessa staat aan het hoofd van de chocolaterie. Pa Johan Geldhof kijkt geïnteresseerd toe.
Dochter Vanessa staat aan het hoofd van de chocolaterie. Pa Johan Geldhof kijkt geïnteresseerd toe.© Frank Meurisse

De winkel in Menen opende ook bepaalde deuren.

“Eigenlijk ongelofelijk. Het lijkt wel de poort naar Frankrijk. Wat stelt Menen voor op de kaart van Vlaanderen, zou je denken, maar de Fransen van Parijs tot Bordeaux komen daar terecht en zo hebben we daar ook een nieuwe afzetmarkt.”

Al 35 jaar hard labeur, dat kruipt toch in de kleren. Of niet?

“Laat ons zeggen dat we nu niet meer die zotte uren kloppen van vroeger. In de beginjaren was het ook keihard knokken met ons tweeën. We werken hier ondertussen ook met 12 mensen. Jongeren die zouden afgeschrikt zijn door de job, moeten hun mening eens herzien. Al wie hier werkt heeft schappelijke uren en kan na de dagtaak gewoon naar huis. Het is vooral de liefde voor de stiel die belangrijk is. We kregen ooit iemand over de vloer die zijn studies rechten had afgebroken en die in Brugge voor banketbakker wilde gaan studeren. Ik stelde voor om hier bij ons de stiel te leren en meteen ook iets te verdienen. Wij moesten uiteraard ook wat tijd stoppen in zijn opleiding, maar ondertussen werkt die gast hier nog. Veel van onze personeelsleden werken hier al 25 of 30 jaar.”

Je verlaat de Roeselaarsestraat en die lijkt stilaan leeg te lopen. De reden?

“Wat moet ik daar op zeggen? Het wordt er de handelaars ook niet makkelijk op gemaakt. Ik ben de jongste tijd ook enkele keren op de bon gevlogen omdat ik mijn parkeerkaart had vergeten juist te zetten. Er is daar in eerste instantie een probleem qua parkeergelegenheid, bij onze nieuwe zaak kun je hier gewoon voor de deur parkeren. Maar wij zijn vooral ook verhuisd omdat we hier meer ruimte hebben.”

Roomijs, koekjes, chocolade, patisserie… Valt dat allemaal nog te combineren?

“Zeker. Wij hebben hier een goede taakverdeling. We creëren ook al onze producten zelf. Daar gaat heel wat voorbereiding in. We werken ook voor bedrijven die producten op maat bestellen. Bijvoorbeeld de pralines met de bieren van Van Honsebrouck zijn van onze makelij. Zo’n praline met bier creëren, dat vergt toch wat research. Maar we doen het nog allemaal graag.”

En eet je na al die jaren nog zelf graag chocolade?

“Ja, liever een stuk chocolade dan een pintje. Mijn favoriet is de zwarte chocolade. Hoe bitterder, hoe liever.”

Wie is Johan Geldof

Privé

Johan Geldhof (54) is getrouwd met Carine Dewulf. Ze zijn de ouders van Vanessa (30) en Virginie (28).

Opleiding en loopbaan

Johan volgde een opleiding banketbakker in Ter Groene Poorte in Brugge. Hij schoolde zich bij bij bekende chocolatiers. Samen met echtgenote Carine startte hij in 1985 met Parfait, in 1988 namen ze hun intrek de Roeselaarsestaat. Zes jaar geleden werd ook een bijhuis in Menen geopend. Sinds oktober dit jaar is de zaak langs de Rijksweg, met als adres Manegemstraat 6, geopend.

Vrije tijd

Zijn job is zijn hobby. Johan vertoeft ook graag in de tuin van zijn woning op de Bosmolens.