Johan en Kristien uit Torhout bieden onderdak aan buitenlandse studenten

Johan Vandecasteele en Kristien Demeulenaere met hun jonge buitenlandse gasten Zeynep uit Turkije (links) en Martina uit Italië. © Foto JS
Redactie KW

Johan Vandecasteele en zijn vrouw Kristien Demeulenaere uit de Waterhoekweg hadden in 2015-2016 een volledig schooljaar een meisje uit Turkije te gast en momenteel bieden ze al bijna een schooljaar lang onderdak aan een leerlinge uit Italië. Hun gastvrijheid kadert in de interculturele uitwisselingen van de organisatie AFS.

Johan (54) en Kristien (52) hebben zelf twee zonen: Lars (24) en Janis (21). Ook Lars is de internationale toer opgegaan, want hij woont en werkt momenteel in de Zwitserse stad Zürich, waar hij in dienst is van een grote bank.

Zwaar heimwee gehad

In het schooljaar 2015-2016 kwam Zeynep uit Turkije naar Torhout om er een jaar les te volgen. Johan en Kristien gaven haar de kans om bij hen in te trekken en dat viel uitstekend mee. Intussen is Zeynep 21 jaar en studeert ze politieke wetenschappen aan de Bogazici-universiteit in Istanbul. Het zit haar dwars dat onder de omstreden Turkse president Erdogan de vrije meningsuiting gefnuikt wordt. “Er worden studenten in de gevangenis gestopt en gemuilkorfd”, zegt ze. “En dit aan een befaamde universiteit die van oudsher bekend staat voor haar grote openheid. Ik heb het daar bijzonder moeilijk mee.”

Zeynep, die na twee jaar nog voortreffelijk Nederlands spreekt, was de voorbije week voor vijf dagen op bezoek in Torhout. Ze wou per se haar gastouders uit het genoemde schooljaar nog een keertje terugzien. Toeval wil dat net nu de 17-jarige Martina uit Italië voor een schooljaar bij het gezin te gast is. Martina loopt aan het Sint-Vincentiusinstituut school en spreekt intussen ook al een aardig mondje Nederlands.

“De eerste vier maanden van mijn verblijf in Torhout zijn erg moeilijk verlopen”, bekent het Italiaanse meisje. “Bij ons in Sicilië is de familieband heel hecht en ik miste mijn thuissituatie. In Vlaanderen zijn de mensen veel geslotener. Ze leven ook jachtiger. Ze denken minder aan genieten, maar meer aan presteren en geld. De overgang was voor mij erg groot. Het eten is hier bovendien totaal anders met veel meer vlees en aardappelen en minder vis en pasta. Ik heb bijgevolg zwaar heimwee gehad. Maar nu, dankzij de goede opvang van Johan en Kristien, heb ik de klik gemaakt en amuseer ik me in Vlaanderen. Al heeft het me moeite gekost.”

Zoon Lars in Zürich

Intussen werkt Lars, de oudste zoon van het Torhoutse echtpaar, al bijna een jaar in Zürich. Hij woont er in zijn eentje in een appartement en is in dienst van een grote Zwitserse bank. Hij heeft aan de UGent handelswetenschappen gestudeerd en zich aan de Brusselse business-school Solvay bekwaamd in de financiële risicomarkten. Ook heeft hij zich bijgeschoold in Londen en Parijs.

“Het zou goed kunnen dat Lars voorgoed in Zwitserland blijft”, aldus Johan en Kristien. “Hij heeft het er naar zijn zin. Hij werkt er keihard en is heel ambitieus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier