Johan Delaere uit Lendelede wil de mensen meer doen zingen

Dirigent Johan Delaere en zijn koor Sonore willen de mensen weer meer aan het zingen brengen. (foto CLY)
Redactie KW

“Samen zingen doet iets met een mens”, zegt Johan Delaere, dirigent van het gemengd koor Sonore. “Je zingt met hart en ziel en blijft niet onbewogen bij die mooie of niet-swingende liederen. Daarom organiseert Sonore op donderdag 9 mei in de Prizma Middenschool voor de tweede keer een workshop gospels zingen. Ik wil de mensen weer meer doen zingen!”

Johan Delaere studeerde aan het conservatorium in Gent en behaalde er zeven eerste prijzen. Hij geeft les aan de kunstenacademie Art’Iz en is al van bij het begin dirigent van het gemengd koor Sonore. “Sonore is in 1990 ontstaan uit het kerkelijk koor Sancta Lucia”, zegt Johan Delaere. “Als onafhankelijk vierstemmig gemengd koor. Al die jaren erop werkten we concerten uit rond een bepaald thema. Met het Koor Pop Concert van 1994 zorgden we voor een ware verrassing in de koorwereld. Het absolute keerpunt in ons koorbestaan kwam er echter vier jaar later toen we The Glory of Gospel brachten. Dat zou een eenmalig project zijn, maar het pakte anders uit. Ons koor werd her en der in West- en Oost-Vlaanderen gevraagd om gospelconcerten te geven. Door dat succes noemden we ons koor Gospelkoor Sonore”, vertelt Johan Delaere nog.

Wat is gospel?

Gospelsongs? Godsdienstige liederen? Negrospirituals? Liederen voor onze zwarte medemens? “Voor mij is gospelmuziek de voortzetting van de negrospirituals, de religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse zwarte slaven waarin westerse en Afrikaanse elementen versmelten. Die teksten zijn christelijk geïnspireerd en verwijzen vaak naar het Oude Testament. De melodieën zijn eenvoudig, de muziek swingend. Oorspronkelijk werden die a capella gezongen, met Sonore gebeurt dat met begeleiding van piano.”

Voor mij is gospelmuziek de voortzetting van de negrospirituals

Bij Johan en het koor Sonore is de interesse niet gegroeid vanuit de religie, maar vanuit de swingende muziek zelf, waarbij je niet onbewogen kunt blijven. Johan organiseerde vorig jaar met Sonore een eerste workshop voor al wie anders niets met het koor te maken heeft. “Om jong, minder jong en oud meer te doen samen zingen. Ook de jongeren die graag zingen, maar niet in groep, weet ik uit ervaring. Niet hip genoeg, zeggen ze. Tot ze het eens zelf meemaken. Ik herinner me een meisje van 12 jaar dat zang volgde in de muziekschool en van daaruit verplicht werd om repetities van het koor te volgen. Dat meisje werd afgeschrikt door het woord ‘koor’. Haar ouders vroegen of ze vrijstelling kon krijgen van die koorrepetities en toen zei ik hen dat ze hun dochter het toch best eens moesten laten proberen. Ze zette de stap en nu 2 jaar later zingt ze in verschillende koren. Ze ontdekte wat ze helemaal niet kende. Net wat we met Sonore meemaakten. We begonnen als kerkkoor en begonnen op een bepaald moment een andere weg op te gaan. Je laat iets los en je ontdekt iets nieuws.”

Workshop

Sonore verzorgt een 10-tal concerten per jaar. “Ik verdiep me in die muziek, zoek nieuwe partituren en probeer op de hoogte te zijn wat er aan nieuws is op die markt. We zijn ook een van de weinige gospelkoren in de regio.”

De workshop heeft plaats op donderdag 9 mei van 20 tot 21.30 uur in de Prizma Middenschool aan het Dorpsplein. “Al wie een keer een avondje wil zingen, is welkom. Die avond leer ik drie liederen aan die iedereen naar het einde van de workshop al mee kan zingen. Zo rap kan dat gaan. Je moet wel inschrijven via mail op info@koorsonore.be. De avond is gratis.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier