Johan De Keyser neemt na tien jaar afscheid als pastoor

Priester Johan nam zaterdag in een bomvolle Sint-Pieterskerk in Lo afscheid. De viering werd muzikaal opgeluisterd door een koor met leden uit alle parochies waar hij pastoor was en de harmonie van Merkem. (foto KVCL)
Redactie KW

Tijdens een misviering in een bomvolle Sint-Pieterskerk nam Johan De Keyser op zaterdag 5 oktober afscheid van zijn parochianen. Hij was bijna tien jaar pastoor in Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote en Merkem en neemt nu een nieuwe functie op binnen het bisdom Brugge.

Deken Wilfried Jonckheere stelde op 8 november 2009 Johan De Keyser aan als pastoor van Lo en Pollinkhove als opvolger van Paul Beernaert. Zijn werkterrein breidde in de loop der jaren uit naar Noordschote, Reninge en Merkem. Die vijf parochies vormen ondertussen samen de federatie Lo-Reninge-Merkem.

“Het was tijd om de fakkel door te geven aan een volgende generatie”, aldus priester Johan De Keyser. “Bisschop Lode Aerts steunde mij in die keuze en stelde mij een nieuwe taak voor. Zo ga ik voortaan in zijn naam zieke en bejaarde priesters in het bisdom Brugge bezoeken. Na een heel gelukkige periode van bijna tien jaar in de Westhoek neem ik afscheid in grote dankbaarheid.”

Prachtige afscheidsviering

Dat Johan De Keyser, bij iedereen bekend als ‘priester Johan’, geliefd was in Lo-Reninge en Merkem bleek duidelijk uit de massale opkomst voor de afscheidsviering. Hoewel er extra stoelen in de Sint-Pieterskerk waren geplaatst, moesten enkele mensen de viering tocht rechtstaand bijwonen. De afscheidsmis werd muzikaal opgeluisterd door de harmonie van Merkem en een koor van ruim zestig leden uit alle parochies waar hij pastoor was.

Greet Strubbe, Hilde Colaert en Leen Vandecapelle werkten in de vormselcatechese tien jaar nauw samen met priester Johan. “Wij hebben een enorme goede band met hem opgebouwd”, blikt Greet Strubbe terug. “Hij steunde ons en apprecieerde wat wij deden. Wat mij opviel, is dat hij het altijd opnam voor de kinderen en de gezinnen die het wat moeilijker hadden. Tijdens de vele ouderavonden sprak hij altijd met de ouders en zo wist hij heel goed wat er leefde bij de mensen. Hij stond met zijn beide voeten op de grond”, gaat ze verder. “We hebben vele uren samen gezeten om de catechesewerking uit te bouwen. We hebben elkaar gedragen in moeilijke momenten, maar we hebben ook veel plezier gemaakt. We zullen hem missen, als priester maar ook als mens.”

Liefde voor de liturgie

Greet hield van de manier waarop priester Johan eucharistie vierde. “Alles was altijd heel goed voorbereid, hij liet niets aan het toeval over”, zegt ze. “In elk van de vijf kerken waar hij priester was, was alles heel zinvol versierd. Hij heeft heel wat uurtjes besteed aan het inrichten van zijn kerken.”

“Je voelde ook zijn liefde voor de liturgie”, gaat Greet verder. “Ik heb op dat vlak veel van hem geleerd. Zijn homilie in de viering was niet altijd even gemakkelijk, maar achteraf nam ik wel eens iets mee naar huis om over na te denken. Hij was ook niet bang om eens tegen de schenen te schoppen. Maar hij deed dit altijd op een vriendelijke manier. Het is jammer dat hij vertrekt”, besluit Greet. “Maar ik ben dankbaar dat we tien jaar met hem op weg zijn gegaan. Hij zal veel sporen nalaten. En veel mensen zullen hem missen. Maar nu is het ook aan ons om ons hart te openen voor onze nieuwe pastoor en hem van harte welkom te heten.”

Luc Frenay volgt priester Johan De Keyser op. Hij was tot voor kort pastoor van de federatie Jabbeke en wordt op 1 november benoemd tot meewerkend priester in het decanaat Diksmuide-Veurne. (KVCL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier