Johan (48) is zot van oude spullen: “Ik heb een klein museum als mancave”

Johan Debrauwer in een van de vroegere klaslokalen van het Ruiterschooltje, achter hem een deel van zijn uitgebreide verzameling.© Stefaan Beel
Johan Debrauwer in een van de vroegere klaslokalen van het Ruiterschooltje, achter hem een deel van zijn uitgebreide verzameling.© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Johan Debrauwer is begeesterd door oude spulletjes en daarbij geldt: hoe gekker, hoe liever. Hij heeft een eigen mini museum waar hij de oude spulletjes uitstalt, maar waar hij zich ook volop kan uitleven in het opknappen van oude kastjes en meer. “Hier leef ik pas echt helemaal op”, vertelt hij enthousiast.

Johan Debrauwer (48) is getrouwd met Sylvie Maugé. Vroeger baatten ze café De Ruiter uit, nu is zij nog steeds het gezicht van Sherry’s Pub in de Westlaan. Johan werkt op zelfstandige basis bij Aqua Service. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met het verzamelen van oude spulletjes. Een hobby die de laatste maanden net niet uit de hand gelopen is.

“De interesse is er altijd al geweest”, begint Johan te vertellen. “Het verzamelen begon eerder toevallig toen meer dan 20 jaar geleden een oud reclamebord naar beneden viel in het café. Dat bord heb ik toen helemaal hersteld en vervolgens ben ik allemaal reclameborden beginnen verzamelen en na het sluiten van het café heb ik zelfs vier jaar een winkeltje gehad.”

Stokbroodsnijder

“Oude spulletjes verzamelen en eventueel opknappen is uitgegroeid tot een passie voor mij. Een voorkeur heb ik niet, maar hoe gekker hoe beter. Van een oude stokbroodsnijder tot een vogeltje om sigaretten te pakken. Soms begin ik iets te verzamelen en wil ik er een heleboel van. Ik heb een hele verzameling van oude radio’s uit de jaren 40 en 50, een stapel dozen van Hostens koffie of authentieke glazen van een biermerk.”

“Op een bepaald moment kreeg ik enkele kleine rennertjes in handen, waarop ik die specifiek begon te verzamelen. Ondertussen heb ik er honderden. Het is heel divers, maar wel erg tof. De spulletjes vind ik vooral op rommelmarkten, maar ook bij opgekochte inboedels en in deze coronatijd ook veel online.”

Dag en nacht

“Sinds oktober zit ik met mijn materiaal in een verlaten schooltje. Voor mij is dit ideaal want de klassen zijn ruim en ik ben er niemand mee tot last, het is ook volledig privé, het voelt aan als mijn mancave. Ik ben er ieder vrij moment, soms letterlijk dag en nacht. Nu ben ik bezig met het opknappen van enkele kastjes, echt zalig! Soms zit ik gewoon rond te kijken of verander ik het hele decor. Wat vandaag aan de muur hangt, kan over een maand op een heel andere plaats staan.”

Of ik nu sport of verzamel, alles is bij mij in het extreme

Johan verkoopt ook spulletjes, maar een winkel is het zeker niet. “Ik verzamel in de eerste plaats, maar af en toe is het ook leuk om iets te kunnen verkopen. De opbrengst gaat dan weer volledig naar andere spulletjes. Ik heb geen webshop of zo. Ik plaats het object op een veilingsite en zie dan wel voor hoeveel iets wordt verkocht. Foto’s van mijn spulletjes plaats ik geregeld op Instagram. Verkopen doe ik in bijberoep onder de naam ‘Brouwer’, omdat de mensen mij zo het best kennen.”

Johan kennen we ook als de man van de sportieve uitdagingen. “Bij mij is alles in het extreme. Gewoon sporten kan ik niet, als ik sport dan is het meteen voor een triatlon.”

Hobby blijven

“Ondertussen ligt dat sporten helemaal stil en houd ik mij bezig met mijn verzameling, opnieuw tot in het extreme”, lacht Johan. “Het is niet de bedoeling om ooit opnieuw voltijds met brocante bezig te zijn, het moet in de eerste plaats een hobby blijven!”

Meer spulletjes vind je op zijn IG: @johandebrauwer_brouwer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.