Joerie Vansteelant: “Geen heimwee naar mijn loopbaan als topsporter”

Joerie Vansteelant durft thuis al eens in de potten te roeren, al wordt er vooral gekookt met wat HelloFresh aanreikt. © foto JS
Johan Sabbe

Acht wereldtitels duatlon heeft hij op zijn palmares, waarvan vijf op het allerhoogste niveau, maar toch heeft Joerie Vansteelant er vrede mee dat hij vijf jaar geleden als topsporter gestopt is. “Mijn leven als vertegenwoordiger van het Italiaanse fietsenmerk Bianchi – en dit voor heel Vlaanderen – is best druk, maar sowieso veel minder gestrest dan die elf jaar als profatleet.”

Joeri sport nog altijd op een pittig niveau – vooral fietsen en hardlopen – maar aan wedstrijden neemt hij niet meer deel. “Dat zou niet verstandig zijn”, zegt hij. “Ik wil me niet met anderen meten, want dat zou alleen tot frustraties kunnen leiden. Bij mij of bij de tegenstanders. Ik ga wel geregeld fietsen met vrienden die nog altijd op hoog niveau aan triatlon doen: Kenneth Vandendriessche en Kris Coddens. Vooral Kris ken ik al heel lang.”

BIO


Privé: 37 jaar, Processieweg in Wijnendale, getrouwd met dierenarts Kim Vandewaetere (35), drie kinderen Niels (9), Marie (7) en Seppe (5).

Loopbaan: heeft graduaat elektromechanica gestudeerd aan Hogeschool Gent, heeft elf jaar als profatleet aan duatlon en in mindere mate ook aan triatlon gedaan, behaalde drie wereldtitels duatlon bij de beloften en als prof vijf bij de elite, werkt nu als account manager in de verkoop voor het Italiaanse fietsenmerk Bianchi.

Vrije tijd: fietsen, hardlopen, klussen in huis opknappen, de actualiteit volgen via radio en televisie.

Fysiek serieus afzien

“Bianchi is een gerenommeerd merk van koersfietsen, mountainbikes en nu ook sportieve e-bikes. Ik ga in heel Vlaanderen in de gespecialiseerde winkels langs die het merk verkopen. Lange ritten in de auto, dus heb ik veel tijd om via de radiojournaals naar de actualiteit te luisteren. Toprenner Wout van Aert en zijn ploeggenoten van Jumbo-Visma rijden met onze fietsen. Ik sta als account manager rechtstreeks in contact met het moederbedrijf Bianchi in Italië. Geen tussenpersonen. Eerlijk? Ik heb geen heimwee naar mijn loopbaan als topsporter. Al kijk ik er met een goed gevoel op terug en beklaag ik me zeker niets. Het was keihard trainen en fysiek serieus afzien – ook mentaal af en toe – maar ik heb het erg graag gedaan. Ik snap uiteraard wel dat topsport belastend is voor je lichaam. Nu sport ik niet meer elke dag, vanwege te gevaarlijk voor blessures. Maar toch nog vier tot vijf keer per week.”

Kinderen doen bewegen

Zet je ook je kinderen aan om aan sport te doen? “Uiteraard. Bewegen is op elke leeftijd van groot belang. Maar vooreerst hoeven ze van mij totaal niet aan competitie te doen, tenzij ze dat zelf willen. En ten tweede maakt het niet uit welke sport ze kiezen, zolang ze er maar plezier aan bleven. Elk van de drie doet aan zwemmen en skeeleren. De twee jongsten, Seppe en Marie, respectievelijk 5 en 7 jaar, sporten het liefst. Niels (9) valt wat moeilijker te activeren. Maar mijn vrouw Kim sport ook al zowat haar hele leven, dus laten we hem niet zomaar op zijn gemak in de zetel zitten (lacht). Bewegen is té belangrijk om het van jongs af niet te doen.”

Niet in z’n eentje eten

“In een individuele sport als duatlon – hardlopen en fietsen – of triatlon – met ook zwemmen erbij – zou je je eenzaam kunnen voelen, zeker in het kleine kransje van profatleten. Bij mij is dat echter niet het geval geweest. Zo ging ik nooit in mijn eentje op stage. Vóór zijn dood in 2007 trok ik geregeld met mijn broer Benny op training, want ook hij is zoals bekend meervoudig wereldkampioen duatlon geweest. Maar ook later, toen Benny er helaas niet meer was, zocht ik gezelschap op. Eten doe ik bijvoorbeeld absoluut niet graag in m’n eentje. Als Kim nog niet thuis is en het is tijd om de maaltijd te nemen, dan zal ik daarmee wachten tot ze er is, ook al wordt het veel later dan gepland. Ik zou niet kunnen wat sommige mensen wel doen: in hun eentje op restaurant gaan.”

De stress kanaliseren

“Als topsporter heb ik met stress leren omgaan, al was ik soms in mijn binnenste gespannen, maar zag je dat niet aan mijn lichaamshouding. Je mag zo hard trainen als je wilt en er fysiek quasi perfect voorstaan, als je niet onder druk kunt presteren, dan zullen de resultaten tegenvallen. Ik ben iemand die de zaken heel gestructureerd aanpakt. Ik bouw zekerheden en vaste gebruiken in. Ik kon daar als profatleet in tijden van zware en belangrijke wedstrijden perfect op terugvallen en op die manier de stress kanaliseren. Als het in mijn huidige job drukker is dan ik zou willen, hanteer ik diezelfde tactiek. Heel veel heeft met discipline te maken. Je vaste structuur niet prijsgeven.”

Duatlon niet in media

“Doe ik niet meer specifiek aan duatlon en volg ik het wereldje niet meer van nabij, toch vind ik het erg jammer dat de belangstelling voor deze mooie sport in België zo klein geworden is. Altijd al heeft triatlon meer uitstraling gekend, omdat het een olympische sport is. Duatlon duikt zelden in de media op en dan weet je hoe laat het is: het grote publiek heeft er geen interesse voor. Wat de media betreft: vooral via radio en televisie probeer ik de actualiteit te volgen, ook de politieke. Al zou ik zelf nooit aan politiek willen doen. Zoiets slorpt te veel van je energie op.”

Fan van ‘HelloFresh’

“Ik ben in de keuken geen kluns. Als ik tijd heb, kook ik graag. Mijn verse vol-au-vent, bij voorkeur met kroketten erbij, heeft al Michelin-sterren gekregen.” (lacht)

“We letten op onze voeding en proberen gezond en gevarieerd te eten. Niet al te veel vlees. Aangezien Kim en ik het beiden druk hebben, doen we veel een beroep op de service van HelloFresh. Je krijgt de verse ingrediënten en recepten in de perfecte dosis aan huis geleverd en kunt op die manier in een handomdraai koken. Met bovendien veel variatie in de maaltijden. We zijn er fan van. Er worden hier dus geregeld van die maaltijdboxen geleverd.”