JOC Ieper wil met GRID de Ieperse jeugd vertrouwd maken met elektronische muziek

Robin Verslype (links) naast Lou Vanbeselaere, die als Yung Glimlachje zal optreden op GRID. (foto HD)
Redactie KW

Zaterdag organiseert JOC de tweede editie van GRID, een feestje waar je je kan uitleven op een mix van house, techno en andere elektronische genres.

Een van de stuwende krachten achter het evenement is Robin Verslype (22), kerngroeplid van het jeugdhuis. “Met GRID willen we de Ieperse feestjes naar een hoger niveau brengen. Dit jaar is de Nederlandse producer Betonkunst de headliner. Hij is enorm populair in zijn genre en ik kreeg al veel positieve reacties op het feit dat we hem naar het jeugdhuis kunnen brengen. Daarnaast proberen we ook enkele lokale dj’s uit het elektronische genre een kans te geven. Naast de muziek hebben we nog een extra troef in handen: live visuals.”

SUBCULTUUR

De eerste editie van GRID trok minder volk dan verwacht, maar volgens Robin is dat logisch. “We richten ons vooral tot mensen uit de leeftijdscategorie van 16 tot 25 jaar, die geïnteresseerd zijn in het genre. Dat aantal geïnteresseerden is eerder beperkt, omdat het elektronische genre een subcultuur is. In Ieper is die muziek nog niet zo populair als in Gent of Antwerpen. Maar dat is net ons doel, we willen de Ieperse jeugd vertrouwd maken met het genre.”

Technomuziek ligt de laatste tijd zwaar onder vuur, vooral in Gent, waar burgemeester Mathias De Clercq technoclub Kompass Klub voor vier maanden wilde sluiten. “Ik denk dat de samenhang tussen drugs en techno eerder historisch gegroeid is. Veel mensen denken dat drugs en techno onlosmakelijk samengaan, maar er circuleren even veel drugs in de Overpoort, waar alle genres aan bod komen. Volgens mij zijn het vooral mensen die geen deel uitmaken van de subcultuur, die techno viseren. Ze denken vaak dat dergelijke muziek alleen plezant kan zijn onder invloed van drugs, omdat het een vrij ontoegankelijk genre is.”

Ik denk dat de samenhang tussen drugs en techno eerder historisch gegroeid is

Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) heeft vertrouwen in het jeugdhuis. “We weten dat JOC tegen druggebruik is”, aldus de burgemeester. Robin bevestigt: “We hebben een eigen ‘no drugs policy’. Als we mensen op drugs betrappen, zullen we hen er natuurlijk op aanspreken. Daarnaast lopen die mensen het risico op een caféverbod. Het is niet zo dat er automatisch meer politiecontrole zal zijn, omdat we een technofeestje organiseren.”

“Wat het drugbeleid in Ieper betreft, organiseert de politiezone jaarlijks campagnes tegen drugs en overmatig alcoholgebruik”, gaat burgemeester Talpe verder. “Het stadsbestuur ondersteunt dat. In het tweemaandelijks scholenoverleg staat druggebruik ook regelmatig op de agenda. Indien er van hun kant veel signalen komen, komt er een werkgroep ambulante drugzorg samen om te kijken welke acties we kunnen ondernemen. De samenwerking met het jeugdhuis verloopt vlot.”

(HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier