Jobstudenten moeten in Koksijde de burgers aanmanen om veiligheidsmaatregelen te respecteren

Het lokaal bestuur en de Koksijde-coaches: © MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op de gemeenteraad uitte oppositieraadslid Bart Pieters (Koksijde Vooruit) zijn bezorgdheid over de beslissing van de crisiscel om de coronacoaches niet langer in te zetten. Die worden nu vervangen door jobstudenten, die werden opgeleid als ‘Koksijde-coaches’.

“Half juni besliste de crisiscel om niet langer coronacoaches in te zetten (dat bestond uit onder andere brandweer- en gemeentepersoneel, red.)” zei Bart Pieters. “Als reden daartoe werd onder meer aangehaald dat dit een ondankbare taak was, dat de coaches soms werden geconfronteerd met agressieve reacties van de burgers en dat het moeilijk was om te controleren of aan te spreken op samenscholing. Dit bleek toch geen zo’n goede beslissing… De voorbije weekends was het gigantisch druk in de Zeelaan en de regels werden aan de laars gelapt. De sociale afstand werd quasi nergens gerespecteerd en de circulatierichting werd zelden gevolgd. Het voelde zelfs chaotisch…”

Vanaf vandaag worden jobstudenten ingezet om deze taken van onder meer de brandweer over te nemen. “We zullen deze jongeren echter moeten beschermen tegen agressieve en beschonken badgasten, als je weet dat stoere brandweerlieden het al niet meer zagen zitten! Hoe gaan jullie dit aanpakken zodat het voor deze jobstudenten veilig werken is? Welke maatregelen voorzien jullie om hen te beschermen? Kan er hen permanent bescherming geboden worden en kan er, zoals in Knokke, een soort nultolerantie ingevoerd worden?”

“Wij zetten ‘Koksijde-coaches’ in, geen coronacoaches”, nuanceerde burgemeester Marc Vanden Bussche. Deze jobstudenten zullen vanaf vandaag de zomerdrukte in goede banen leiden. Je vindt hen in de commerciële centra, op de Zeedijk en ze lopen rond in de drukke winkelstraten, markten,… Het is de bedoeling dat zij op een attente, vriendelijke manier de mensen sensibiliseren om de veiligheidsmaatregels te volgen en te respecteren. Ze zullen iedereen met plezier alle uitleg geven en vragen om mondmaskers te dragen als de sociale afstand niet kan worden gerespecteerd. In Koksijde-Bad is er een infostand voorzien, waar de coaches ook algemene en toeristische informatie zullen geven. In het zomerseizoen zullen trouwens 20 extra politiemensen worden ingezet. Fietspatrouilles zullen toezicht houden op de zeedijk, op het strand… en er worden ook 4 tot 5 motorrijders ingezet. We beseffen echt wel dat het respecteren van het sluitingsuur van de horecazaken een heikel punt zal blijven. We zullen allemaal een beetje water in onze wijn moeten doen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier