https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Joanna Weymiëns uit Brugge viert haar 100ste verjaardag

©Davy Coghe Davy Coghe
©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Ten Boomgaarde werd de 100ste verjaardag gevierd van Joanna Weymiëns, beter gekend in Brugge als ‘de vrouw van den dokteur.’

Joanna werd geboren op 4 juni 1921 in Willebroek. Zij startte de studies rechten aan de Universiteit van Gent waar ze haar man leerde kennen. Albert De Bondt zat toen in zijn laatste jaar geneeskunde. Op 8 november 1941 traden ze in het huwelijk en kregen met Willem, Hugo (voormalig gemeenteraadslid in Brugge), Erwin, Ulrike en Herwig vier kinderen.

In januari 1947 vestigden ze zich in Brugge. De artsenpraktijk werd opgestart aan het Stil Ende, waar Joanna al snel instond voor het secretariaatswerk. Ze was kunstminnend en kunstzinnig.

Hagelwitte cabrio

De vrouw hield van schrijven, waarbij ze nooit spellingsfouten maakte in het Nederlands en het Frans. Verder hield ze van zingen met haar sopraanstem en had ze interesse in kunstwerken. In de woning waren heel wat Vlaamse schilderijen en beeldhouwwerken van het begin de twintigste eeuw te vinden.

De vrouw trok steeds aandacht als trotse feministe, maar ook met haar hagelwitte Caravelle cabrio. Voor de zomervakanties trok het koppel jaarlijks naar het Zuid-Franse Cannes. De bruisende stad met de beau monde was haar absolute favoriet. De vrouw werd in al die jaren niet gespaard van tegenslag. Na het verlies van haar ouders moest ze ook afscheid namen van haar man en twee zonen. Ze geniet nu van de goede zorgen in het woonzorgcentrum Ten Boomgaarde. Burgemeester Dirk De fauw en Mintus voorzitter Pablo Annys gingen haar namens het Brugse stadsbestuur feliciteren. (SR)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten