Jo Vally : “We zijn bezig aan een derde wereldoorlog tegen een onzichtbare vijand”

"Het zal nooit meer worden zoals het was. Wij gaan meer afstand houden." © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

In het voorjaar had Jo Vally grootste plannen. Hij lanceerde op donderdagavond 12 maart zijn nieuw concept ‘Mijn levenswerk’ in Aartselaar, maar wegens het coronavirus werd deze première afgeblazen. Nu zit Jo ook thuis. Voor zijn vele fans gaat hij wel eens live. Zijn laatste optreden dateert van 26 februari in Kursaal Oostende.

Jo Vally staat al 41 jaar op de bühne, maar hij was nog nooit werkloos door een virus. “Amaai, niemand had dit kunnen denken. Het is alsof je een vreselijke droom beleefde waarvan je blij was dat je wakker kwam, maar helaas is het werkelijkheid. Het doet ons allen vreselijk pijn. Wij zijn sociale wezens die graag eens knuffelen, iets gaan eten, een pint pakken, enz. Plots moeten we in ons kot blijven, afstand houden, een mondmasker dragen. Dat is een totaal andere levensstijl. Dat zijn we niet gewoon. Dat is echt wennen, maar het lukt wel.”

Ook jij bent praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is dat om nu ‘in uw kot te moeten blijven ?

Jo : “Eerlijk : vreselijk ! Maar het moet. Dat virus moet kapot en dat kunnen we enkel overwinnen door te luisteren naar de overheid. Hoe moeilijk het ook is. Het verlangen naar mijn job die ik zo graag doe is groot, maar ik kan nu niet op een podium staan. Het publiek, de fans, ik mis ze enorm. Eén positief punt : de factuur van mijn benzine is nog nooit zo laag geweest. Ik dacht eerst dat het een vergissing was (lacht).”

Slaat de verveling toe ? Met wat kan je je allemaal bezig houden ?

Jo : “Tot op vandaag heb ik mij nog niet verveeld. Ik ga terug veel meer sporten, fietsen. Ik heb werk in de tuin en in het bureau. Ik maak veel muziek, zing alle dagen in mijn homestudio en elke zaterdagavond ga ik live vanuit mijn kot via facebook met een huiskamerconcertje, speciaal voor de fans en iedereen die graag wil mee kijken en luisteren. Dit is een groot succes. Wanneer al die kijkers (luisteraars) na coronatijd naar mijn live optredens komen zien, dan moet ik telkens het Sportpaleis boeken, geweldig toch. Kortom, het thuiszijn valt dus mee, maar het mag niet te lang meer blijven duren.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Jo : “NEEN ! In de verste verte niet. We zijn bezig aan een derde wereldoorlog tegen een onzichtbare vijand, maar wel een grote moordenaar. Verschrikkelijk. Wanneer je die beelden vanuit Italië, Spanje, Frankrijk ziet van de bevolking die daar een volledige lockdown moet/moest doorstaan. Niet meer naar buiten mogen komen, erg, heel erg. Ik mag daar niet aan denken.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Jo : “Ik denk dat voor niemand in onze sector het jaar nog te redden valt. Bij mezelf zijn er tientallen optredens tot op vandaag geannuleerd of verplaatst naar volgend jaar.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Jo : “Men mag optimistisch zijn en hopen dat vanaf juli kleinere concerten in openlucht mogen doorgaan, maar ik denk dat dit allemaal zal afhangen van de curven volgens de virologen. Blijven deze naar beneden gaan, dan is er een kans dat het mag. Anders misschien september of oktober ? Dat is een grote ramp voor heel onze sector.”

“Ik hoop dat vanaf juli kleinere concerten in openlucht mogen doorgaan.”© PADI/Daniël

Maar het belangrijkste blijft nog altijd dat uw familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Jo : “Ik prijs mij tot hier toe bij de gelukkigen. Ook de dochter en de vier kleinkinderen zijn toppie. Mijn mama van 87 jaar is ook nog gezond. Laat ons hopen dat het zo mag blijven.”

Welke plannen had je nog allemaal tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Jo : “Mijn plannen waren de start van ‘Mijn Levenswerk’, waar ik maanden heb aan gewerkt om dit te laten zien in culturele zalen in Vlaanderen. Dat is nu uitgesteld naar volgend jaar tenzij we in oktober al mogen optreden, want er zijn voor het najaar al enkele data gepland in de CC. Ook een zomersingel is bijna klaar en eveneens een nieuw album.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Jo : “Ik ben een beetje bang dat het nooit meer zal worden zoals het was. we gaan veel meer afstand houden. Het is er nu zo ingeduwd en mensen gaan voor lange tijd bang blijven om besmet te geraken. De mondmasker zal voortaan een onderdeel worden dat zal opgenomen worden in onze garderobe. Maar we moeten nu niet pessimistisch zijn maar toch wel alert blijven.” (PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten