Jo deelt gratis ijsjes uit aan bewoners wzc Aksent in Lendelede

Jo Vansteenkiste ging zijn resterende ijsjesvoorraad uitdelen in het wzc in Lendelede. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Deze week stond gewezen bakker Jo Vansteenkiste met zijn ijskar ‘Jocys IJs’ aan het Woonzorgcentrum Aksent in Lendelede, om bewoners en personeel in deze coronatijden een gratis ijsje te bezorgen. “Zelf mag ik nu niet meer rijden in de regio”, zegt hij. “Met als gevolg dat ik heel wat van de aangekochte grondstoffen die volgende week over de datum zijn zou moeten weggooien. Dan kan ik beter de bewoners en personeel van Aksent een gratis ijsje bezorgen.”

“Ik kocht in februari al mijn grondstoffen aan om roomijs te maken, zodat ik bij de eerste zonnige dagen met mijn ijskar Jocys IJs door Lendelede en de regio zou kunnen rijden”, zegt Jo Vansteenkiste.

Maar ik kon amper tweeënhalve dag rijden, daarna moest ik er noodgedwongen mee stoppen door de coronacrisis. Een ambtenaar van de gemeente Lendelede vroeg mij vriendelijk om niet meer rond te rijden. Daardoor zou ik volgende week een groot deel van de melk en grondstoffen, die dan over de datum zullen zijn, moeten weggooien. Dan kies ik er liever voor om de bewoners en werknemers van het woonzorgcentrum ermee te plezieren. Ik kocht bovendien ook twee nieuwe machines op een Italiaanse ijsbeurs, die evenveel kosten als een dure auto. Als de crisis echt lang duurt, zou dat een grote tegenslag voor mij kunnen zijn, ook al omdat ik nog maar een jaar geleden met mijn ijsronde gestart ben.”

Bezorgen mag wel

Jo begrijpt ook de logica van de maatregelen van de overheid niet. “Ik zie dat er veel ijssalons open zijn, waar lange rijen mensen buiten staan aan te schuiven. Ik rij van deur tot deur en krijg maar enkele mensen tegelijk aan mijn wagen. Maar omdat ik onder ambulante handel val, mag ik niet rijden. Ik mag echter wel literdozen met ijs aan huis leveren. Wie dus een bestelling thuisbezorgd wil krijgen, mag me gerust een mail sturen op vansteenkistejo@gmail.com.”

Jo wordt als provincieraadslid voor Vlaams Belang ook niet betaald als er geen zittingen zijn. “Een eerlijk systeem, vind ik. Maar deze week zal ik me als vrijwillige hulpkok in de keuken van WZC Aksent nuttig maken. Dat kan omdat ik daar geen enkel contact heb met de bewoners. Ik hoop daarmee mijn steentje bij te dragen in deze moeilijke tijden”, klinkt het. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier