Jo Cloet ontdekt de geschiedenis via postzegels

Jo Cloet: “Het is altijd een droom geweest alle Belgische postzegels te verzamelen.” (foto BV)
Redactie KW

Jo Cloet ‘bekijkt’ aan de hand van zijn uitgebreide collectie postzegels de actualiteit en vooral de geschiedenis van ons land. “Een postdzegel is een historisch beeldverhaal”, vindt Jo.

Het cliché dat postzegels verzamelen een oubollig imago heeft gaat niet op voor Jo Cloet. “Het is maar hoe je er tegenaan kijkt”, weerlegt hij de stelling. “Postzegels bekijken houdt mijn geest scherp. Een postzegel vertelt meer dan je zou denken. De zegel geeft bijvoorbeeld inzicht in de geschiedenis van de drukkunst. Oorspronkelijk gebruikten ze één kleur, daarna kwam de tweekleurendruk en ondertussen is bijna alles in meerkleurendruk”

Mailverkeer

“Daarnaast behandelen postzegels heel wat thema’s”, gaat Jo verder. “Denk maar aan het speelgoedmuseum, stripverhalen, vervoer, het Belgisch vorstenhuis … Postzegels zijn voor mij net historische beeldverhalen waar sport, cultuur of andere thema’s een hoofdrol in vertolken. Bladeren door de tientallen albums vol postzegels uit België en het buitenland, creëert een innerlijke rust. Het is een vorm van mediteren na een drukke werkdag.”

“Uiteraard keek ik in mijn eerste verzameljaren anders tegen mijn hobby aan. Ik haalde de mosterd bij mijn vader, die zelf ook postzegels verzamelde. Op familiefeesten en tijdens verjaardagen wist iedereen dat ze me een groot plezier konden doen met postzegels. Tot ruim 20 jaar geleden bleef het principe om geen geld te spenderen aan mijn hobby overeind. Ik weekte ontelbaar veel gestempelde postzegels af. Maar door de opkomst van de frankeermachine en het mailverkeer verdween de briefcultuur. Noodgedwongen schaftte ik mij een abonnement van ongestempelde postzegels uitgegeven door BPost aan. Zo breidt mijn postzegelverzameling toch nog wat uit.”

Fascinatie

“Eén van mijn meest kostbare postzegel dateert uit 2004. In het geboortejaar van mijn dochter gaf BPost Belgen de kans om hun eigen postzegel samen te stellen. Daardoor beschik ik nu over een postzegel waar mijn kinderen op afgebeeld staan. Verder werd er een postzegel gemaakt van de klasfoto van mijn dochter toen ze in het vijfde leerjaar van het Sint-Andreasinstituut aan de Steensedijk zat. Ze gaf er toen ook een spreekbeurt over. Het blijft voor zowel de leerkracht als voor de toenmalige klasgenoten een mooie herinnering.”

“Na zovele jaren blijf ik nog altijd gefascineerd door postzegels. Ik spendeer dan ook graag ettelijke uurtjes aan het sorteren, uitzoeken en inventariseren van postzegels. Vroeger gebeurde het inventariseren thematisch, maar dit zorgde voor overlapping. Nu volg ik de Belgische postzegelcatalogus.”

Droom

“Bij het ontvangen van nieuwe postzegels is het een vaste gewoonte om na te gaan of dit exemplaar al tot mijn collectie behoort. En als dat zo is, welke van beiden heeft de beste kwaliteit? Het is altijd een droom geweest ooit alle Belgische postzegels te verzamelen. Waarschijnlijk zal dit nooit lukken, want exemplaren van voor 1938 zijn zo goed als niet meer verkrijgbaar. Maar dit ontmoedigt me zeker niet om mijn collectie verder aan te vullen. Wie mij daarbij wil helpen, mag mailen naar jocloet@gmail.com”, aldus nog Jo Cloet. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.