Jimmy Thys kruipt in huid van kapitein Bloothoofdt om kinderen avontuur te brengen

Jimmy Thys toverde zich om tot de stoere kapitein Bloothoofdt om vervolgens zijn boeiende avonturen en verhalen dagelijks op YouTube te zetten. © Dany Van Loo
Redactie KW

Het jonge volkje heeft er tijdens de door corona beheerste herfstvakantie een held bij: iedere dag kleedt bewaker en ambulancier Jimmy Thys uit Middelkerke zich om tot de stoere kapitein Bloothoofdt, om vervolgens zijn boeiende avonturen en verhalen dagelijks op YouTube te posten. “Zo kan ik de kinderen wat avontuur bieden, en iets om naar uit te kijken in deze vreemde tijden”, zegt de kapitein, die het levenslicht zag tijdens de uitzending van een online schoolradio in Waregem.

Als bewaker in het Brugse gerechtsgebouw en als vrijwillig brandweerman is Jimmy Thys van geen kleintje vervaard. Bovendien is hij altijd te vinden voor een grap. Enkele jaren geleden koos hij ervoor om met de kano naar zijn werk in Brugge te varen. Hij werd in 2014 verkozen tot beste lookalike van Philippe Geubels en hij zet zich al bijna twintig jaar in als ambulancier bij de Middelkerkse brandweer. Met zijn nieuwste project heeft hij in deze ook voor jongeren hallucinante tijden moeiteloos het hart van honderden kinderen veroverd, als de enige echte kapitein Bloothoofdt.

Kale knikker

“Het begon allemaal toen mijn partner Mien Desmet, coördinator van de freinetschool De Klein Wereld in Waregem, mij vroeg of ik het zag zitten om tijdens de herfstvakantie voor de jongste kindjes wat verhalen te vertellen voor de online radio van de school, Studio DKW. Ik zette mijn fantasie aan het werk en creëerde de figuur van kapitein Bloothoofdt, de naam spreekt voor zichzelf als je mijn kale knikker ziet.” (lacht)

Het initiatief Grote verhalen voor de kleine wereld bleek een schot in de roos. “Als introductie begroeven we een schatkist in de school en het hek was van de dam”, vertelt hij. “De kinderen raakten geboeid en gingen vlug mee in het verhaal van de kapitein.”

Lees verder onder het filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=CvF7mPaRJtQ

En daar bleef het niet bij. “Integendeel. Ik heb vroeger aan re-enacting gedaan (het naspelen van historische gebeurtenissen, red.) en had nog enkele leuke kostuums liggen. Zo werd niet alleen het typetje van kapitein Bloothoofdt geboren, maar vatten we meteen het plan op om in deze tijden van corona nog meer kinderen te bereiken met de leuke avonturen van de kapitein, niet alleen maar via de online radio van de school.”

Veel gelachen

Zo kwam het dat Jimmy elke dag van de vakantie een filmpje opnam met boeiende verhalen van kapitein Bloothoofdt, om dat vervolgens te monteren en op het YouTube-kanaal van Studio DKW en op de Facebookpagina van freinetschool De Kleine Wereld te posten.

“In deze tijden zijn verhalen en wat ontspanning en avontuur belangrijk, zeker voor jongeren”, zegt de Middelkerkenaar nog. “Als ambulancier maak ik van dichtbij de verschrikkingen mee waar het Covid-19-virus toe leidt. Ik vind het dan ook fantastisch dat ik met verhaaltjes, samen met kinderen, op een heel andere manier mijn steentje kan bijdragen om voor wat vertier te zorgen. We hebben tijdens de opnames al ontzettend veel gelachen en ik hoop van harte dat de kinderen evenveel plezier blijven beleven aan de avonturen van kapitein Bloothoofdt.” (Dany Van Loo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier