Jill (36) neergestoken na discussie met ex-vriend en gedumpt in woning van moeder

De Nachtegaalstraat in Wevelgem werd dinsdag afgesloten voor het publiek. © Nicolas Verhaeghe
Laurens Kindt

“Sorry.” Dat ene woord prevelde Ridoan O. (39) dinsdagmorgen aan de telefoon tegen de familie van zijn ex-partner Jill Himpe (36). Een uur later werd het toegetakelde lichaam van de jonge vrouw teruggevonden in de woning van haar moeder in Wevelgem. Na haar maandenlang bedreigd te hebben, bekende O. dat hij Jill Himpe doodstak. De man belde zelf de politie en wachtte tot ze hem in de boeien sloegen.

Sinds een zestal weken werkte Jill Himpe, die vroeger de bekende hamburgerbar Jill’s Boutique uitbaatte aan de Appel in Kortrijk, voor Bayard, een bedrijf uit Merelbeke dat drinkwater voorziet in bedrijven. “We zouden dinsdag samen naar een beurs in Amsterdam rijden en hadden om 8 uur afgesproken op de carpoolparking in Gentbrugge”, zegt haar baas Francis Montefesta. “Ik had Jill persoonlijk aangeworven. Ze was heel ambitieus en had een enorme drive. Ik had haar nog een sms’je gestuurd dat ik vijf minuten later zou zijn omdat ik wist dat zij wel altijd punctueel op tijd was. Er kwam geen antwoord. Toen ik al even op de parking in Gentbrugge op haar stond te wachten, bekroop me een naar gevoel. Ik probeerde haar op haar twee gsm-nummers te bereiken, maar kreeg haar niet te pakken. Ik voelde dat er iets niet pluis was en besloot naar het huis van haar moeder in Wevelgem te rijden, waar Jill terug ingetrokken was na de relatiebreuk met haar vriend”, vertelt Francis Montefesta.

Bloedspatten

Toen de man iets na negen uur de Nachtegaalstraat kwam ingereden, kruiste hij twee politiecombi’s. “Ze draaiden zich en stopten vlak voor de deur van de woning. Ik stapte uit, legde uit wie ik was en wat ik daar deed en ze vroegen me meteen om in een combi plaats te nemen. De politie vertelde me dat ze opgeroepen waren door een buurvrouw die de hond des huizes op straat had zien lopen en dat verdacht vond. Op het trottoir zag ik bloedspatten. Er kwam een slotenmaker aan en ik zag hoe de politiemensen hun kogelvrij vest aandeden. Toen wist ik dat er iets heel fout gebeurd was. Even later hoorde ik de politiemensen zeggen dat ze een lijk gevonden hadden en riepen ze een MUG op. Die even later al weer geannuleerd werd. Tja, dan wist ik het wel. Nog wat later kwam dan de bevestiging dat het om Jill ging. Mijn wereld stortte in”, zegt Francis Montefesta.

Messteken

Uit het onderzoek bleek al snel dat de moord niet gebeurde in de woning in de Nachtegaalstraat. Toen Jill Himpe vertrok naar haar afspraak met haar baas in Gentbrugge, zou de jonge vrouw nog gebeld en afgesproken hebben met haar ex-vriend Ridoan O., met wie ze elf jaar samen was. Het voormalige koppel ontmoette elkaar dinsdagochtend op de parking van houtbedrijf Vandecasteele aan de Bergstraat in Aalbeke.

Daar kwam het tot een hevige discussie waarbij de stoppen van Ridoan O. uiteindelijk doorgeslagen zijn. Met verschillende messteken maakte hij zijn ex-vriendin af, waarna hij achter het stuur van haar wagen kroop. Zijn eigen auto liet hij achter op de plaats-delict. Zo zou hij dan naar de Nachtegaalstraat teruggereden zijn en daar het lichaam in de woning van Jills moeder achtergelaten hebben. Diverse familieleden van Jill hadden nadien nog contact met de man. “Waarom kan ik je moeder niet bereiken?”, vroeg hij in een telefoongesprek met een zus van Jill. Aan haar man bood hij zijn excuses aan via de telefoon. “Sorry”, klonk het. “Je zal nog wel zien waarom”, prevelde Ridoan O. tegen de – toen nog – onwetende familieleden. De man zei ook dat hij de moeder van Jill had proberen bereiken maar dat dit hem niet gelukt was. De vrouw, moeder van drie dochters, was op dat moment aan het werk.

Jill Himpe.
Jill Himpe.© gf

Na de bizarre telefoontjes zette Ridoan O. koers naar het kantoor van zijn vaste advocaat in het Gentse. Onderweg belde hij al met zijn raadsman en deed hem – geëmotioneerd maar zonder veel details – het verhaal uit de doeken. De raadsman wist niet meteen wat hij met de hele situatie aan moest omdat hij in het verleden zowel voor slachtoffer Jill Himpe als voor dader Ridoan O. had opgetreden en gaf Ridoan O. de raad om zo snel mogelijk de politie te contacteren. Volgens onze informatie volgde Ridoan O. de raad van zijn advocaat op en parkeerde de groene Peugeot van Jill op de carpoolparking van de E17 in Deerlijk. Daar belde hij de politie en wachtte hij af tot hij in de boeien geslagen werd. Nog voor dinsdagmiddag zat Ridoan O. al achter slot en grendel. Woensdagochtend werd hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die hem meteen liet aanhouden op verdenking van moord. Volgens het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, legde de man volledige bekentenissen af.

Voor de familie van slachtoffer Jill Himpe is het overlijden van de jonge vrouw een bijzonder bittere pil om te slikken. Jill Himpe en Ridoan O. waren elf jaar samen en woonden als koppel in de Wittestraat in Heule. Kinderen hadden ze niet.

Lijkzak

In en rond Kortrijk genoot Jill Himpe enige bekendheid als uitbaatster van Jill’s Boutique, de hamburgerbar aan de Appel die Jill Himpe overnam van de bekende Paul Drèze van Paul’s Boutique. Vorig jaar ging de zaak op de fles. Ook de naam van Ridoan O., die opgroeide in Marke, doet bij velen in het Kortrijkse een belletje rinkelen, al is dat niet altijd in positieve zin. De man moest ooit voor de rechtbank verschijnen omdat hij tijdens een zwaar geval van afpersing een lijkzak aan het slachtoffer getoond had. Hij was ook de manager van de beruchte dancing Da Shake op de Pottelberg, waar ooit geschoten werd en die dicht moest omdat de overlast de spuigaten uitliep. Ridoan O. verscheen ook ooit voor de rechtbank in een grote drugszaak, maar werd er vrijgesproken. Familieleden van de man kregen toen wel zware celstraffen. In het Kortrijkse doen er daarnaast de wildste geruchten over de man. Zo zou hij ooit een foodtruck van Paul Drèze in brand gestoken hebben, uit onvrede met de manier waarop de overname van Paul’s Boutique was gebeurd. Ook zou hij achter een homejacking bij de voormalige uitbater van café Chips van jaren geleden zitten, waarbij het slachtoffer een wapen tegen zijn hoofd kreeg. Nog zou O. ooit een kopstoot uitgedeeld hebben aan de eigenaar van het bekende café Den Bras.

Slagersmes

Dat Ridoan O. geen al te beste reputatie genoot, weten ze bij de familie van Jill Himpe maar al te goed. “We vreesden al lang dat er iets ergs zou gebeuren, maar zoiets vreselijks konden ook wij niet voorspellen”, klinkt het. Sinds de zomer waren Jill en Ridoan uit elkaar maar in het Kortrijkse werd het voormalige koppel de laatste tijd nog geregeld samen gespot. Volgens de familie van Jill Himpe gebeurde dat onder dwang.

Ridoan zei vaak dat hij haar ging kapotmaken

“Mijn zus werd al maandenlang lastiggevallen door Ridoan. Hij bedreigde haar meermaals en zei dan dat hij haar kapot zou maken”, zegt Jills zus Kim. “Hij stalkte haar en kwam haar opzoeken bij mijn moeder in Wevelgem, waar ze na de breuk weer ingetrokken was”, klinkt het. Ridoan O. zou ooit zelfs met een slagersmes opgedoken zijn aan de woning.

Knipperlicht

Jills werkgever wist niets van de problemen van de jonge vrouw. “Het is dé vraag die we ons allemaal op kantoor stellen: hadden we iets kunnen doen voor haar mochten we het geweten hebben? Ik wist dat ze recent met haar vriend gebroken had, maar niet dat dit zo problematisch verlopen was. Ik herinner me wel nog dat hij haar eens – totaal onaangekondigd – stond op te wachten op de luchthaven, na een zakentrip naar Barcelona. Jill was verrast en excuseerde zich bij mij voor zijn aanwezigheid maar ik zag het probleem niet. Die man was totaal niet agressief. Ik had zeker niet het gevoel dat ze door hem lastiggevallen werd”, zegt Francis Montefesta. Ook advocaat Thomas Vandemeulebroucke, die Ridoan O. bijstond tijdens zijn voorleiding bij de onderzoeksrechter, nuanceert het verhaal van de familie Himpe.

Woensdag lagen er al bloemen aan het huis van Jill's moeder.
Woensdag lagen er al bloemen aan het huis van Jill’s moeder.© NV

“Ik ga er voorlopig nog niet veel over zeggen, maar het is zeker geen zwartwitverhaal, eerder een verhaal van aantrekken en afstoten. Een knipperlichtrelatie. Die mensen zagen elkaar nog regelmatig. Mijn cliënt is bijzonder geëmotioneerd en heeft meteen integrale bekentenissen afgelegd”, klinkt het. Donderdag organiseerde het gerecht al een reconstructie van de feiten, vrijdag verschijnt Ridoan O. een eerste keer voor de raadkamer. Die moet beslissen over zijn aanhouding.

Taboe op intrafamiliaal geweld blijft groot

Het CAW (Centrum voor Algemeen Welzijn) behandelt in West-Vlaanderen jaarlijks zo’n 300 dossiers rond intrafamiliaal geweld. Over heel Vlaanderen waren de laatste vijf jaar meer dan 40.000 aangiftes per jaar. “En dat is heel veel, als je rekent dat iemand gemiddeld pas aangifte doet na 35 incidenten”, zegt Bonny Deknudt van CAW Zuid-West-Vlaanderen. Vaak zitten mensen al meer dan twee jaar in een gewelddadige relatie voor ze ermee naar buiten durven komen. “Er heerst nog altijd een groot taboe om het probleem te erkennen en hulp te zoeken”, aldus Bonny Deknudt. “We zien soms familiedrama’s gebeuren waarbij er geen enkele dienst ooit op de hoogte is gebracht. Veel gebeurt nog achter gesloten deuren en vele gevallen glippen door de mazen van het net.” Als de politie toch tussenkomt, dan kan het CAW wel in actie komen. “Wij hebben een samenwerkingsovereenkomst met politie en parket. Die stellen bij een tussenkomst in verband met intrafamiliaal geweld altijd hulp van ons voor. Wanneer wij de gegevens van de betrokkenen doorkrijgen, gaan we nog dezelfde dag langs voor een gesprek. We doen dat nooit aanvallend, altijd heel voorzichtig en begripvol. Het is belangrijk samen naar een oplossing te zoeken. Dat zijn dikwijls hele zware gesprekken. Nu heb ik een coördinerende rol, maar ik heb het zelf ook jarenlang gedaan. Wij wisselen zulke dingen altijd af met andere dossiers, anders hou je dat niet vol.” Om nog meer bewustwording te creëren, organiseert het CAW eind november een campagneweek rond intrafamiliaal geweld. “We hebben een filmpje, gaan de straat op om flyers en snoepjes uit te delen en gaan posters sturen naar huisartsen om op te hangen in de praktijk”, besluit Bonny Deknudt. (IN)

Opvallend: familie krijgt steun van nabestaanden slachtoffer kotmoord

Opvallende aanwezige dinsdag in de Nachtegaalstraat in Wevelgem, kort na de moord op Jill Himpe, was Anastassia Soboleva uit Kuurne. Zij is de zus van de 19-jarige Youlia Soboleva, die begin oktober vorig jaar vermoord op haar kot in Kortrijk.”Ik heb nog samengewerkt met Kim, de zus van Jill, in kinderopvang De Kangoeroe in Kuurne. We waren echt goeie collega’s en hebben altijd contact gehouden. Toen Kim me vanmorgen belde, kon ik het niet geloven. ‘Wat zou je zeggen, moest ik je vertellen dat we vanaf nu één iets gemeen hebben: namelijk dat onze zus vermoord is’, vroeg Kim me aan de telefoon. Ik was verbijsterd en ben meteen naar hier gekomen om haar te steunen”, vertelt Anastassia. Dat Kim en haar hele familie nu moeilijke tijden te wachten staan, weet Anastassia als geen ander. “De eerste dagen en weken na zo’n moord flitsen voorbij. Je hebt amper tijd om eens stil te staan bij wat er gebeurd is. Er komen ook zoveel mensen langs om hun deelneming te betuigen of om je te steunen. Maar na een tijdje stopt dat. En dan gaapt het zwarte gat. Dan wordt het heel stil en begint de moeilijkste periode in het rouwproces”, zegt ze.

Zelfs nu, meer dan een jaar na de feiten, heeft Anastassia nog geen tijd gevonden om te rouwen. “Ik ben onlangs begonnen met het dossier te lezen. Ik heb al drie verklaringen gelezen. Dat gaat door merg en been en rijt alle oude wonden weer open. Helend is het niet, helpen bij het rouwproces doet het ook al zeker niet. Maar ik vind het mijn plicht, want alleen zo kan ik mijn familie op de hoogte houden van wat er allemaal gebeurt in het dossier”, klinkt het. Dat ook haar zus vermoord werd door een ex-vriend maakt het des te pijnlijker. “Als het niet meer gaat in een relatie, ga dan gewoon uit elkaar. Liefst als vrienden, maar als dat niet gaat, laat elkaar dan ook gewoon met rust. Wat het voor ons extra moeilijk maakt, is dat de dader van de moord op Youlia tot op vandaag zijn aandeel blijft ontkennen. Hij zwijgt gewoon”, klinkt het. (LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier