Jeugdvoetbalclubs blijven positief: “Trainen vanaf augustus, desnoods in kleine groepjes”

© Getty Images/Johner RF
Olaf Verhaeghe

Nu de Nationale Veiligheidsraad besliste om geen competitie- of amateurvoetbal meer toe te laten voor 31 juli, is er al ietsje meer duidelijkheid voor sportliefhebbers. Maar heel wat jeugdclubs zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen en voor hen blijven wel wat vragen open. “Nu is hét moment om sponsors aan te spreken, al wordt dat een hele lastige. Maar het lidgeld optrekken om de put te dichten? Geen sprake van”, klinkt het bij Martin Willems van KVK Westhoek.

Met zo’n 600 zijn ze, de jeugdspelers van KVK Westhoek. Van de U6 tot en met de juniors denderen ze over de Ieperse voetbalvelden, op jacht naar doelpunten en spelplezier. Vraag is wanneer ze dat weer zullen kunnen doen. De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag om minstens tot en met 31 juli geen sportwedstrijden toe te laten. Over trainingen werden nog geen uitspraken gedaan. De vraag of sporten met meer dan twee personen in de buitenlucht kan, wordt pas op 18 mei behandeld.

Tweede golf

Martin Willems is jeugdvoorzitter van KVK Westhoek. Samen met zijn team en trainerstaf is hij volop bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. “De oudste jeugdploegen beginnen normaal halfweg juli te trainen, voor de jongere gastjes starten de trainingen normaal in augustus”, vertelt hij. “We hebben dus nog wat tijd, maar het is toch belangrijk dat er duidelijkheid komt.”

In welke vorm die trainingen zullen opstarten, is dus ook voor Martin nog koffiedik kijken. “Zal de regering voorwaarden opleggen? Moeten we in kleinere groepjes beginnen? Ik weet het niet. Uiteraard zullen wij ons zo goed mogelijk aanpassen. Ook mijn grootste vrees is een tweede golf aan besmettingen.”

Martin Willems, jeugdvoorzitter van KVK Westhoek.
Martin Willems, jeugdvoorzitter van KVK Westhoek.© EG

De inschrijvingen liggen niet stil, al moeten ze noodgedwongen digitaal verlopen. De pas- en betaaldag begin juni is al afgelast. “Heel jammer, want dat is altijd een leuk moment om elkaar een eerste keer terug te zien. De trainersvergaderingen verlopen via videochat, al voel je dat dat verre van ideaal is. Zeker om nieuwe mensen te leren kennen… Dat doe je toch liever in de kantine, samen rond de tafel”, aldus Martin.

Financiële impact

Ook de individuele spelertjesevaluatie op het einde van het seizoen moest dit jaar per mail gebeuren. “Een stuk minder persoonlijk”, beseft de jeugdvoorzitter. “Dat geeft een heel ander gevoel zowel voor de trainers als voor de ouders. Je moet als trainer goed opletten hoe je bepaalde zaken verwoordt in een mailtje, terwijl je daar in normale omstandigheden open met elkaar kan over babbelen.”

Dat de hele coronacrisis een grote financiële impact heeft op de werking van het jeugdvoetbal in de Westhoek is onvermijdelijk, stelt Martin. “We hadden twee internationale tornooien gepland de voorbije weken, eentje met onder meer Chelsea en eentje waar Manchester United zou op afkomen. En ook de Fin de Saison met een grote barbecue en het plezante oudervoetbal is weggevallen. Bovendien is onze kantine al maanden dicht. De rekening is snel gemaakt…”

Riem aanspannen

“Maar het lidgeld optrekken, daar denken we niet aan. Ondanks de grote financiële aderlating. We beseffen dat we volgend seizoen en ook de jaren daarna goed zullen moeten opletten en hier en daar snoeien in onze uitgaven”, is voorzitter Martin eerlijk. “Ik hoop dat ouders daar begrip voor zullen hebben. Het is ontzettend moeilijk om nu de baan op te gaan en sponsors te zoeken. Ik voel me er ook niet goed bij om nu de lokale middenstand om geld te vragen, ook zij hebben het niet gemakkelijk.”

Schrik voor de toekomst heeft hij niet, maar de voorzitter van KVK Westhoek is wel op zijn hoede. “We weten niet wat de komende maanden zullen geven. Ik vrees dat heel wat clubs de riem zullen moeten aanspannen. Maar laat ons hopen dat er in augustus weer vlot getraind kan worden. Dan hebben tenminste het jeugdvoetbal al voor een stukje terug.”

“Veel ‘wat als’-vragen van ouders, maar ook wij moeten afwachten”

Jürgen Boone is jeugdvoorzitter van SV Wevelgem City, een club met een kleine 360 jeugdvoetballers in de rangen. Zij bereiden het seizoen nog voor zoals ze dat normaal zouden doen. “Eind juli beginnen een aantal ploegen met hun eerste trainingen, al start het gros van de activiteiten pas in augustus op”, zegt hij. “De uitleg van de Nationale Veiligheidsraad heeft voor ons niet veel meer duidelijkheid gebracht, dat klopt. Het blijft afwachten, we speculeren niet graag.”

Jürgen benadrukt dat de club haar huiswerk voor een groot deel al af heeft. “Wij voelen vanuit alle richtingen – zowel spelers, ouders als trainers, heel solidariteit en begrip. Vorige week hebben we nog een globale communicatie gedaan met een zo duidelijk mogelijke stand van zaken. En op dit moment zijn we bezig met de inning van het voorschot op het lidgeld. Natuurlijk komen er ook wat vragen, zoals gaat er wel een volledig seizoen zijn? Maar jammer genoeg hebben wij op die ‘wat als’-vragen ook niet echt concrete antwoorden.”

Ook Wevelgem City bereidt zich voor op een beperkter budget voor komend seizoen. “Op clubniveau zijn we volop bezig met het bekijken van de impact van de crisis op de financiën. Die zal er ongetwijfeld zijn. Het is kwestie van alles als een goede huisvader te beheren en vooral te anticiperen. Als club moet je de engagementen die aangaat, kunnen realiseren. En uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuiftje. Hoe jammer dat ook is”, aldus Jürgen.

De scenario’s om de trainingen onder voorwaarden op te starten liggen ondertussen klaar. Maar kan je met kinderen van 8 of 9 jaar op afstand van elkaar trainen? “In het begin kan je focussen op techniektrainingen, maar voetbal is en blijft een contactsport. En een wedstrijdje hoort er nu eenmaal bij. De ploegen in kleinere groepjes opdelen is zeker mogelijk. Net als het beperken van grote groepen ouders langs de zijlijn. We zullen zien wat kan en moet. Het belangrijkste is dat we eind juli, begin augustus weer kunnen trainen. Dat hoop ik, samen met met mijn honderden collega’s en duizenden jeugdtrainers overal in Vlaanderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier