Jeugdverenigingen luiden alarmbel na zoveelste geval van agressie in uitgaansbuurt: “Zo kan het echt niet verder”

© (Foto TP)
Redactie KW

Acht jeugdverenigingen uit Poperinge luiden de alarmbel: er is te veel geweld en agressie in hun uitgaansbuurt. Het stadsbestuur liet onlangs nieuwe bewakingscamera’s ophangen rond jeugdcentrum De Kouter en twee twintigers werden vorige maand veroordeeld tot celstraffen en boetes voor zinloos geweld. Toch lijkt de agressie niet te stoppen. “Vorig weekend moest één van de organisatoren met een gebroken neus naar huis.”

“Beste fuifganger, stadsbestuur, medeorganisator, bezorgde ouder… Wij, de vrijwilligers van de Poperingse jeugdverenigingen, willen graag even jullie aandacht vragen voor de volgende mededeling en oproep.”

De jeugdverenigingen publiceerden hun open brief in het weekend op hun sociale media. De auteurs omvatten de hoofdleiding van KSA De Kouter, KSA POPS, KSA De Bollaert Watou, Scouting Poperinge, Jeugdhuis Den Couter, Chiro Dokio, Chiro HaRo en Chiro Abele.

“Al jaar en dag organiseren wij als jeugdverenigingen fuiven voor de jeugd van Poperinge en omstreken”, klinkt het. “Wij doen dit vrijwillig, met veel enthousiasme en veel plezier. Er kruipt heel wat tijd in het organiseren van een fuif en wij doen dit telkens opnieuw met een grote smile omdat we iedereen een mooie avond willen bezorgen.”

Geen respect

“De laatste maanden ondervinden wij dat er een gespannen sfeer in de fuifzaal hangt. Er is niet altijd respect voor de vrijwilligers die de fuif organiseren. Decoratie wordt kapot gemaakt en agressie is elke fuif opnieuw een zekerheid. Dit geweld is zowel verbaal als fysiek. Vorig weekend bereikte het geweld een triest hoogtepunt. Het eindresultaat is dat één van de organisatoren met een gebroken neus naar huis moest.”

“Een fuif die perfect verloopt kan uiteindelijk toch ontaarden in een serieuze vechtpartij met gewonden tot gevolg. Dit zorgt ervoor dat er een bepaalde angst ontstaan is bij zowel fuifgangers als fuiforganisatoren. Wij zijn als organisatoren niet meer in staat om de veiligheid van de fuivende jeugd en onszelf te garanderen en dat is een pijnlijk feit. We zijn op een punt gekomen dat jongeren van hun ouders niet meer mogen uitgaan of vroeger naar huis moeten komen om het geweld te vermijden. Voor ons is dit een absolute grens van het toelaatbare.”

“Als dit geweld blijft aanhouden en er geen heldere oplossing komt waarbij fuifgangers en organisatoren zich terug veilig voelen tijdens het uitgaan, dan zien wij als jeugdverenigingen niet langer de meerwaarde in het organiseren van fuiven. Als de jeugdverenigingen stoppen met het organiseren van fuiven, dan straffen we natuurlijk ook de fuifgangers die wel op een normale manier kunnen uitgaan en dat willen we absoluut voorkomen. Maar op deze manier kan het echt niet verder.”

Extra maatregelen

Poperings burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) bevestigt dat er vorige week opnieuw incidenten waren in het Poperingse uitgaansleven. “Het is al een tijdje onrustig, vandaar deze publieke reactie”, zegt hij.

De organisatoren kondigen extra maatregelen aan “om onveilige situaties te doen afnemen”. “Dit in nauwe samenwerking met de stad en jeugdraad. Het geweld moet stoppen. We roepen alle fuifgangers op om respect te tonen voor elkaar en voor de vrijwilligers die de fuiven organiseren. Laten we samenwerken om een positieve en veilige omgeving te creëren. Zowel voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generaties die in het weekend willen genieten van een leuke en gezellige tijd in Poperinge. Alleen door het geweld actief tegen te gaan en af te keuren, kunnen we onze stad transformeren tot een plek waar we net als vroeger trots op kunnen zijn.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.