Jeugdtheater Encachado uit Zulte brengt oude klassieker: “We mogen wat rebels zijn”

De jonge acteurs van Encachado brengen Reinaert de Vos, een beestig epos. © MV
Redactie KW

In de Gaston Martenszaal gaat vrijdag om 20 uur het nieuwe toneelstuk van jeugdtheater Encachado in première. De jonge acteurs van Encachado brengen een wel heel oude klassieker: Reinaert de Vos. Dit 800 jaar oude verhaal over de rebelse vos werd bewerkt en geregisseerd door Gilles Lavent.

Gilles Lavent (24) speelde zelf vier jaar lang bij Encachado en is nu al zes jaar actief in het bestuur. “Ik vind het wel tof dat het net tien jaar geleden is dat ik zelf startte bij Encachado en nu voor het eerst een stuk mocht bewerken en regisseren”, aldus Gilles, die qua regisseren zeker niet aan zijn proefstuk toe is. Hij schreef, regisseerde en speelde al in tal van voorstellingen.

Herkenbaar verhaal

“Waarom ik nu voor Reinaert de Vos gekozen heb? Wel het wordt min of meer verwacht dat we een herkenbaar verhaal spelen en jeugdtoneel moet voor iedereen toegankelijk zijn. Ik ging dus op zoek naar verhalen die universeel gekend zijn en mij ook boeien. Zo kwam ik al vlug uit bij Reinaert de Vos. Ik hou er vooral van omdat het alle kenmerken van een sprookje heeft, zonder moraliserend te willen zijn. Veel andere klassieke verhalen willen graag niet aanstootgevend zijn. Reinaert is net een antiheld, een rebel die bovenal niet gestraft wordt op het einde.”

Als regisseur voel ik me nog deel van de groep, zeker geen baas – Gilles Lavent

“De meeste van de jonge acteurs die zullen meespelen, hadden wel van Reinaert gehoord of hadden erover geleerd op school, maar ze kenden het einde van het verhaal niet. De moraal ontbreekt. We mogen ook best trots zijn op het rebels zijn, want dat is niet altijd met slechte bedoelingen. Het verhaal start met Reinaert die een kip opeet, maar iedereen weet dat dat de natuur is. Denk nu niet dat we in het stuk gaan aanzetten tot rebellie”, lacht Gilles. “Maar iedereen doet altijd zijn best om de sympathiekste te zijn en dat moet niet altijd.”

Klassieke bewerking

“Ik heb het oorspronkelijke verhaal volledig in mijn eigen woorden herschreven. Hier en daar neem ik wel wat kortere bochten of verzin ik net dingen bij die niet in het origineel staan, maar al bij al is het een vrij klassieke bewerking. Het regisseren is ook leuk, ik voel me nog deel van de groep, zeker geen baas. Ik probeer echt samen te werken en rekening te houden met de meningen van de jongeren. Het wordt een stuk met vaart in. Er doen niet minder dan 30 acteurs mee, dus er is altijd wel iets gaande op het podium”, besluit Gilles.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier