Jeugdschutter Birger Leyn is nationaal kampioen

Op de foto pronkt Birger met de nationale driekleur, geflankeerd door zijn ouders Isabel en Wouter, de aanwezige jeugdschutters met secretaris Geert Vanderjeugt en bondsafgevaardigde Jeanick. © RLa
Redactie KW

De Koninklijke Handbooggilde Sint-Joris Boezinge mocht opnieuw een feestje bouwen. Birger Leyn (19) uit de Bargiestraat in Ieper werd gehuldigd als nationaal kampioen bij de junioren+.

Na een negental selectiewedstrijden behaalde Birger Leyn voldoende punten om zich te rangschikken in de eerste 40 procent van de deelnemers. Zo kon hij aantreden in de finale in het Limburgse Koersel, waar hij de nationale titel in de categorie junioren plus wegkaapte. Hij werd ook al tweede in het internationaal jeugdcriterium.

“Ik beoefen de schutterssport op staande wip al sinds ik tien of elf jaar was”, vertelt Birger, die nog studeert aan de tuin- en landbouwschool in Poperinge. “Na een jeugdsportkamp liggende wip kwam ik via mijn vriend Niels Depoorter bij de Boezingse vereniging. De tante van Niels, Liedia Vercaigne, is er bestuurslid en algauw werd de link gelegd. Ik kreeg hier een goede opleiding en begeleiding. Ik weet niet hoever de ambities reiken, we zien wel.”

Door de komst van onze fotograaf moesten moeder Isabel Vanoudendycke en vader Wouter nog snel aandraven met zijn nationale trui en medaille. “Ik was de afspraak eigenlijk al vergeten, niet aan gedacht dat het zou nodig zijn”, lacht Birger. “We hebben een heel sterke jeugdwerking” vult bondsafgevaardigde Jeanick Vanacker aan.

Kampioenen

“Vier junior+-schutters, tien miniemen (5-10 jaar), achttien scholieren (11-14) en veertien juniors (15-18) traden in het tornooi aan. De toekomst van onze vereniging is verzekerd.” De vereniging zag de voorbije seizoenen al heel wat kampioenen de revue passeren. “Die worden telkens met een passende hulde bedacht. We hopen dat Birger verder groeit in zijn sport”, aldus voorzitter Johan Lagrou. (RLa)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier