Jeugdraad Lichtervelde en jeugdhuis De Keirse slaan handen in elkaar

De Lichterveldse jeugdraad en het jeugdhuis bundelen de krachten. "De samenwerking tussen jeugdraad, jeugdbewegingen en het jeugdhuis zit goed." © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

De jeugdraad en het jeugdhuis De Keirse op de hoek van de Torhoutstraat en Boomgaardstraat, dat eind 2018 feestelijk werd geopend, slaan de handen in elkaar. “We willen dat het jeugdhuis echt een ontmoetingscentrum kan zijn.”

Schepen van Jeugd Steven Bogaert (CD&V) looft deze samenwerking. “Ik vind het een sterk signaal dat de jeugdraad de werking van het jeugdhuis wil ondersteunen en helpen waar nodig. Als gemeente vinden we dat heel goed. Het is mooi dat de jeugd zich zo sterk verbindt en er een thema van wil maken. Het is vooral mooi dat het vanuit de jeugd zelf komt. Als gemeente kunnen we dat ook ondersteunen. Als er thema’s zijn, kunnen we er altijd op inspelen. We hebben uiteindelijk ook veel geïnvesteerd in het jeugdontmoetingscentrum De Lichting, waartoe jeugdhuis De Keirse ook behoort.”

Krachten bundelen

“Het is uiteraard niet altijd eenvoudig om zaken te organiseren en daarom is het ook belangrijk dat de krachten gebundeld kunnen worden, op een creatieve en brede wijze. Zowel de jeugdconsulent als wij met de gemeente zijn van de partij op de jeugdraad. Als er thema’s zijn, bespreken we dat samen. De jeugdraad draait goed en er wordt over verschillende thema’s gesproken. Als gemeente proberen we zo open mogelijk te communiceren. En waar we kunnen helpen, zullen we dat doen. Ik heb zelf een jong hart (lacht). Ik geloof in het project”, aldus de schepen.

“We willen jongeren stimuleren om naar het jeugdhuis te gaan en dus werken het jeugdhuis, de lokale jeugdbewegingen en de jeugdraad samen om evenementen te organiseren”, stelt Tuur Oosthuyse, die samen met zijn broer Miel voorzitter is van de jeugdraad. “Zo hopen we het jeugdhuis meer bekendheid te geven. De samenwerking tussen jeugdraad, jeugdbewegingen en het jeugdhuis zit dus goed. Onze nieuwjaarsreceptie van de jeugdraad vindt trouwens plaats in het jeugdhuis. Die vindt plaats op vrijdag 6 maart. Ook dat is dus een mooi voorbeeld van de samenwerking”, geeft Tuur Oosthuyse mee.

Positief

Jano Denys van het jeugdhuis De Keirse sluit zich hier alvast bij aan. “We willen dat er meer jeugdbewegingen aangetrokken worden tot het jeugdhuis en er misschien meer een band mee kunnen vormen. We willen vooral dat er wat meer interactie is tussen de jeugdraad en het jeugdhuis. De vraag voor deze samenwerking kwam van beide kanten en we staan hier dus positief tegenover. Elke vorm van vooruitgang is positief voor ons. We hopen dat het jeugdhuis echt een ontmoetingscentrum kan zijn in het weekend. Dit voor alle jeugdbewegingen en de mensen erbuiten.”

Intussen is het nieuwe jeugdhuis al iets meer dan een jaar open. “De eerste maanden hadden we een drukke periode achter de rug. We voelen dat het steeds fluctueert. De ene maand is het rustig, de andere is er ieder weekend een man of 40. Naar de toekomst toe hopen we natuurlijk dat het ieder weekend vol zit en dat er veel nieuwe (kern)leden bij komen.” (BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier